preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login

Posjeti...

Vremenska prognoza

Raspored sati

Preporuka učenicima:

Kalendar
« Veljača 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 666045
Ovaj mjesec: 3019
Ovaj tjedan: 546
Danas: 145
Vijesti
1. svibanj - Međunarodni praznik rada
Administrator / datum: 28. 4. 2017. 10:08

U ponedjeljak je 1. svibnja - Međunarodni praznik rada. Ovaj praznik obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886. godine kada su radnici zahtijevali bolje i humanije uvjete rada. Do tada se iskorištavao rad žena i djece, radilo se u vrlo teškim uvjetima, radnici nisu imali nikakva prava, a radno vrijeme gotovo da nije postojalo.
Praznik rada
se kao međunarodni praznik obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.
1. svibanj ili po našu prvi maja dio je radničke tradicije, dan solidarnosti, dan poštovanja dostojanstva rada i radnika, dan prosvjedovanja protiv kršenja radničkih prava i zato neka vam je sretan praznik rada!


[OPŠIRNIJE]Festival znanosti
Administrator / datum: 27. 4. 2017. 11:42

 

 

 

 

 

 

Učenici koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima kao nagradu za svoj rad bili su u srijedu, 26.04.2017. na 15. Festivalu znanosti u Splitu.

U sklopu programa festivala posjetili su istraživački brod Instituta za oceanografiju BIOS II. i ispričali kako im je bilo.

Po dolasku u Split prošetali smo rivom do broda BIOS II koji je bio smješten na zapadnoj obali ispred hotela Marjan.
Ispred broda dočekala nas je gđa. Slavica Matijević, djelatnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Provela nas je kroz brod gdje smo prvo posjetili laboratorij u kojem smo imali priliku vidjeti kemijske pokuse, između ostalog i kako se određuje količina kisika u moru.
Slušali smo kratko predavanje o fosilima i gledali pod mikroskop. Također, slušali smo predavanje o otolitima koji su važni u održavanju ravnoteže kod riba i koriste nam da bi se dobile informacije o klasifikaciji, dobi i veličini riba.
Saznali smo kako radi sonar i u koje se svrhe koristi.

Ispred broda smo imali priliku vidjeti i upoznati različite vrste školjki i riba te gledati pod mikroskop različite vrste planktona.

Bilo je jako zanimljivo, naučili smo puno toga o moru, ribama i školjkama te čemu služe razni uređaji na brodu.
Bios II svake godine na jesen dođe i u našu Luku pa se nadamo da će ga i drugi učenici moći posjetiti, jer je ovo bilo jedno nezaboravno iskustvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Prvaci na županijskom natjecanju u krosu
Administrator / datum: 26. 4. 2017. 09:44

25. travnja 2017. održano je županijsko natjecanje u krosu. Muška ekipa koja broji: Lea Zlokića, Sandra Kinđerskog, Vitu Prižmića i Roka Đuderiju osvojila je prvo mjesto! U ženskoj ekipi su se natjecale: Lucija Usmijani, Lucija Dragojević, Luca Barčot i Elena Chiarini. Ženska ekipa je osvojila četvrto mjesto.

Muška utrka je počela u 11:15 sati. "Kad smo startali, Sandra su gurnuli i ozlijedio je ruke i noge. No uzalud što su ga gurnuli. Naš član ekipe nije se predao i nastavio je trku i svojim je trudom uspio osvojiti 15,mjesto od 28 članova. Što je trka dulje trajala, naša ekipa bila je sve uspješnija i tako smo zahvaljujući svojim napornim treninzima osvojili zasluženo prvo mjesto i osigurali plasman na državnom prvenstvo u Poreču" (Vito, Sandro i Roko).

A posebne čestitke Leu Zlokiću koji je pojedinačno uvjerljivo osvojio prvo mjesto!!!!


[OPŠIRNIJE]Županijske prvakinje u krosu
Lenko Dragojević / datum: 6. 4. 2017. 09:04

U utorak, 4. travnja 2017 godine u Dubrovniku održano je županijsko natjecanje u krosu. Ukupno je sudjelovalo petnaest škola u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Ženska ekipa ŠSD Val u sastavu: Ruža Mikulandra, Martina Stipković, Petra Dragojević i Josipa Burmas ekipno osvojile su prvo mjesto i ostvarile izravan plasman na državno prvenstvo koje će se održati od 26 do 28. travnja 2017 godine u Poreču.
Muška ekipa ŠSD Val u sastavu: Leo Zlokić, Vito Prižmić, Roko Đuderija i Sandro Kinđerski osvojili su odlično drugo mjesto.
Čestitamo na uspjehu!


[OPŠIRNIJE]Mala Floramye
Administrator / datum: 4. 4. 2017. 11:17

Učenici glazbene škole bili su u subotu, 1. travnja 2017. u Splitu i gledali našu najpoznatiju operetu Malu Floramye. Stari splitski dijalekt i humor, šjor File, šjor Dane i šjor Bepo Pegula su likovi koji nadilaze sve generacije. Njihov humor i komične situacije oduševile su nas kao i svima nam poznata glazba Ive Tijardovića, te ljubav koja preživi sve i doživi sretan kraj.

Osim Male Floramye u sjećanju će nam posebno ostati druženje u hostelu G&B i šetnja Marjanom.
Vratili smo se zadovoljni što smo imali priliku vidjeti tu najpopularniju splitsku predstavu, ali nakon kasnog trajekta u 6 sati popodne stigli smo kući poslije 9.
A sutra je škola i... bit će večeras ajme, joj!


[OPŠIRNIJE]Jadranski tsunami
Administrator / datum: 4. 4. 2017. 10:57

U četvrtak, 6. travnja našu školu posjetit će djelatnici Oceanografskog zavoda iz Splita koji će za učenike održati predavanje na temu meteoroloških tsunamija, nama poznatiji kao plimni val.
Velu Luku je 1978. godine zadesila velika plima i mjesto je poplavljeno, što je uzrokovalo velike posljedice i oštetilo brojne kuće, zgrade i rivu u mjestu.
Kako bi mogli pratiti promjene u razini mora i predvidjeti plimu djelatnici Instituta su u školi 2009. godine postavili mikrobarograf – uređaj koji mjeri tlak zraka, a koji je uzročnik ovih promjena.

Što su to meteorološki tsunamiji? Kako nastaju? Gdje se sve na Jadranu javljaju? Ima li ih u drugim morima svijeta? Kako se razlikuju od tsunamija? Je li ih moguće predvidjeti?
Na ova i druga zanimljiva pitanja odgovorit će vam znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvoje Mihanović, Jadranka Šepić i Ivica Vilibić prema slijedećem rasporedu:

• 7.AB i 8.AB razredi – 4. školski sat (10:50) u učionici br. 7
• 5.AB i 6.AB razredi – 6. školski sat (12:30) u učionici br. 7

Ujedno će vam predstaviti i dva znanstveno-primijenjena projekta, MESSE i POZOR koji za cilj imaju istraživanje ove zanimljive pojave, ali i izradu prototipa sustava za upozorenje na opasnost od plimnog vala.

Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split


[OPŠIRNIJE]Otvaranje izložbe mladih arheologa Vele Luke
Katarina Curać / datum: 28. 3. 2017. 11:11

U utorak, 28. 03. 2017. s početkom u 19:00 sati u galeriji Centra za kulturu Vela Luka u suradnji s neprofitnom organizacijiom ArchaeoLink i Klubom mladih arheologa otvara se izložba fotografija arheološke radionice za mlade koje se održala u Veloj Luci rujnu 2016. godine. Dvodnevnim programom arheološke radionice nastojalo se mladim ljudima približiti proces arheološkog iskapanja. U radionicu je bio uključen posjet velolučkom arheološkom lokalitetu Vela spila kojeg je vodio dr. sc. Preston Miracle sa Sveučilišta u Cambridgeu, postavljanje testnih arheoloških sondi, učenje kako iskopati i dokumentirati pronađene predmete, mokro prosijavanje, laboratorijska istraživanja i razgovore o tome što se sve može naučiti iz pronađenih predmeta. Polaznici radionice su naučeno primijenili u praksi na jednodnevnom istraživanju vlastitih testnih arheoloških sondi. Na izložbi će biti prikazane fotografije s radionice, pronađeni predmeti i učeničke zabilješke s terenskog istraživanja.

ArchaeoLink je neprofitna organizacija koja djeluje u sklopu Sveučilišta u Cambridgeu i koja svojim aktivnostima nastoji lokalnom stanovništvu približiti rad arheologa na njihovom području i važnost arheoloških istraživanja kao i doprinos znanstvenih spoznaja životu zajednice. Također, nastoji arheolozima prenijeti što zajednica očekuje od istraživanja.
ArchaeoLink nastoji približiti zajednici koje su sve mogućnosti za obrazovni, socijalni i ekonomski prosperitet kroz arheologiju i kulturnu baštinu.
http://archaeolink.org/projects/VelaSpila/


[OPŠIRNIJE]Sa Pozdrava proljeću
Administrator / datum: 27. 3. 2017. 14:14

    
 


[OPŠIRNIJE]Posjet osmaša Vukovaru
Katarina Curać / datum: 24. 3. 2017. 19:40

S velikim smo nestrpljenjem dočekali i dan polaska u Vukovar. Prvi se dan smo uglavnom samo putovali, ali uz pjesmu i smijeh je sve lakše pa tako i putovanje na potpuno drugi kraj naše zemlje. 

U hostel Dubrovnik smo stigli umorni, ali ipak s dovoljno energije da se još zabavimo ili  svakako pokušamo. Međutim, kako se pokazalo, u čudu smo ustanovili da učitelji nisu bili oduševljeni tom idejom. Zašto? To će ostati jedna od onih vječitih enigma. 
Drugi dan putovanja, a zapravo prvi dan posjete Vukovara smo bili jako zauzeti programom. Posjetili smo jako zanimljiv Muzej Vučedolske kulture i muzej Grada Vukovara. U kući Lavoslava Ružičke, našeg nobelovca, slušali smo zanimljivo predavanje o Domovinskom ratu i dirljivo predavanje o Bitci za Vukovar.  Nakon čega je usljedila škola mira i kviz. Na kvizu su boje naše škole branili Meri Jurković (8b) i Ivan Dragojević (8a) i plasirali nas na 4.mjesto. Nakon svega smo imali vremena da prošetamo samim centrom Vukovara, a iza večere je uslijedilo ono što smo najviše iščekivali. Večer u disku nije razočarala. Najčešći opisi su:super, odlično, nezaboravno. 

Drugi dan u Vukovaru je bio posebno emocionalan. Posjetili smo groblje tenkova, Vukovarsku bolnicu i Ovčaru. A na kraju smo imali predavanje u Memorijalnom centru gdje smo osim oružja, novinskih članaka iz onog vremena, uniformi vidjeli i kako su izgledali logori. 

Velika hvala djelatnicima Memorijalnog centra na gostoprimstvu i što ste nam omogućili ovo putovanje. Hvala svima vama koji ste nas vodili kroz priču o Vukovaru. Hvala Vukovaru!

 


[OPŠIRNIJE]Idemo na "Pozdrav proljeću"
Administrator / datum: 21. 3. 2017. 10:04

I ove godine ćemo obilježiti početak proljeća svima dobro poznatim izletom „Pozdrav proljeću“. Ova lijepa tradicija u sjećanju je mnogih generacija.
Naše bake, djedovi i roditelji  s radošću će se sjetiti svojih školskih dana a naši učenici će zajedno pozdraviti proljeće, prirodu i radost druženja.

Na „Pozdrav proljeću“ idemo u petak, 24.03. s polaskom u 8:30 sati iz školskog dvorišta. I jedna proljetna kako kaže pjesnik:

U travi se žute cvjetovi
I zuje zlaćane pčele,
Za sjenatim onim stablima
Krupni se oblaci bijele.

I nebo se plavi visoko
Kud nečujno laste plove,
Pod brijegom iz crvenih krovova
Podnevno sunce zove.

A dalje iza tih krovova
Zlatno se polje stere
Valovito, mirno i spokojno
I s huma se k humu vere...


[OPŠIRNIJE]Proljetni ekvinocij 2017.
Administrator / datum: 21. 3. 2017. 09:11

Proljeće je ove godine počelo 20. ožujka u 6:30 sati. Prvog dana proljeće dan i noć su jednako dugi. Tu prirodnu pojavu nazivamo ekvinocij ili ravnodnevica. Tog dana u 12:00 sati sunce se nalazi u zenitu točno iznad ekvatora. Slijedeća tri mjeseca sunce se kreće prema sjeveru te dani postaju dulji. Učenici i učitelji naše škole obilježit će taj poseban dan na najbolji mogući način: izletom, sportom igrom i druženjem...


[OPŠIRNIJE]Mladi arheolozi
Administrator / datum: 20. 3. 2017. 14:25

Pozivamo učenike od 6. do 8. razreda da se uključe u arheološku radionicu koju će voditi arheologinje sa Sveučilišta Cambridge. Radionica će se održati tijekom subote i nedjelje, 25.i 26. ožujka s početkom u 9:00 sati u Centru za kulturu Vela Luka.
Prva radionica je održana u rujnu 2016. na nekoliko lokacija u mjestu. Učenici su imali priliku slušati predavanja o arheološkom iskopavanju i isto primijeniti u praksi.
Osim iskapanja, zajedničkog druženja i razgovora o pronađenim predmetima, mladim arheolozima dodijeljene su diplome za uspješno završenu arheološku radionicu.

Pozivamo vas da se priključite u što većem broju jer je ovo jedinstvena prilika da saznate nešto novo o svom mjestu.


[OPŠIRNIJE]Arheološka edukacija
Administrator / datum: 20. 3. 2017. 14:15

Pozivamo sve zaljubljenike u povijest i arheologiju, i sve odrasle koji imaju želju uključiti se u arheološku radionicu da dođu u školu u srijedu, 22. ožujka – učionica br.7 na sastanak sa arheologinjama sa Sveučilišta Cambridge.

Cilj sastanka je educitati zainteresirane odrasle osobe za izvođenje radionice arheološkog iskapanja s djecom školske dobi.

Veselimo se vašem dolasku!


[OPŠIRNIJE]Izložba likovne sekcije „Val“
Administrator / datum: 20. 3. 2017. 13:43

U petak, 17.03. u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba polaznika likovne sekcije „Val“, učenika Osnovne škole Vela Luka.
Na izložbi su predstavljeni radovi petnaest učenika od petog do osmog razreda, a to su: Elena Da Poian, Nina Prizmić, Tihana Franulović, Rina Dragojević, Renata Tomasi, Martina Stipković, Marija Manestar, Lucija Marić, Nika Dragojević, Ruža Mikulandra, Anita Borovina Vranješ, Lana Mirošević, Barbara Ančić, Diana Dragojević i Domagoj Markov.
Učenici su pod vodstvom učitelja Damira Telente naslikali radove po uzoru na djela poznatih domaćih i stranih umjetnika te svojim izlošcima oduševili brojne prisutne.
Kroz rad likovne sekcije „Val“ upoznali su se s različitim likovnim tehnikama i umjetničkim pravcima i  s poznatim i manje poznatim djelima brojnih umjetnika te su ih na svoj način interpretirali.
Također, učenici su sudjelovali u procesu postavljanja izložbe u galeriji Centra za kulturu Vela Luka koja ostaje otvorena do 28. 03. 2017.


[OPŠIRNIJE]Županijska razina Vjeronaučne olimpijade
Administrator / datum: 16. 3. 2017. 13:56

U četvrtak 2. ožujka u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Ruđer Bošković" u Dubrovniku održano je županijsko (biskupijsko) natjecanje iz Vjeronauka za vjeroučenike na području Dubrovačke biskupije. Tema je bila „Misijska djelatnost Crkve“, a na natjecanju je sudjelovalo ukupno 20 škola s područja biskupije (11 osnovnih i 9 srednjih škola) odnosno 80 učenika/učenica i 20 mentora/mentorica.

Naša je škola branila naslov od prošle godine što je bila golema zadaća i odgovornost. Mentor Ante Novaković složio je ekipu od četiri učenice koje su bile najbolje na školskoj razini; Jelena Prižmić (6.a), Nika Mirošević (8.a), Petra Burmas (8.b) i Meri Jurković (8.b).

Kroz dugi niz godina vjeronaučna olimpijada, kao sastavni dio vjeronauka u školi, teži cjelovitom odgoju i promicanju intelektualnog, duhovnog, socijalnog i osobnog razvoja učenika. Učenici  tako na poseban način upoznaju i razumiju  sadržaje katoličke vjere kroz ponuđenu građu natjecanja, a također razvijaju  vlastitu duhovnost i etičko-moralnu svijest, te kulturno i odgovorno ponašanje.

I ove godine organizacija natjecanja bila je jako dobra što je stvorilo pozitivnu atmosferu među sudionicima. Prije početka natjecanja sudionici su se okupili u kapelici sjemeništa gdje ih je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Marinko Šljivić koji im je dao kratke upute, a potom je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio molitvu i blagoslovio učenike. Biskup je učenicima zahvalio na trudu koji su uložili u učenje i naglasio važnost sudjelovanja na natjecanju te ih potaknuo da već sada pomalo otkrivaju koja je njihova uloga u misijskom poslanju Crkve kako bi je jednog dana i zaživjeli. Poželio im je da svatko od njih da najbolje od sebe, a neka pobijedi najbolji.  

Natjecanje se odvijalo u tri kruga. U prvom dijelu svi učenici su samostalno pisali test te su se njihovi pojedinačni bodovi zbrajali. U drugom krugu su kao ekipa povezali točne odgovore s odgovarajućim pitanjima, a u posljednjem trećem krugu igrali su „Milijunak". Osim natjecateljskog dijela sudionici su imali i rekreativno-zabavni program koji su organizirali mladi animatori Dubrovačke biskupije. Cijelo natjecanje je bilo učenicima zabavno, ali i izuzetno dramatično jer se neizvjesna borba za bodove između najboljih škola vodila do samog kraja.

U tako zahtjevnoj konkurenciji naša je škola naposljetku osvojila izvrsno 3. mjesto, te još jednom potvrdila da smo u samom vrhu malih vjeronaučnih znalaca.

 


[OPŠIRNIJE]Poklade on-line
Katarina Curać / datum: 28. 2. 2017. 12:39

Drage i poštovane kolegice/kolege, nove i poduzetne suradnice/suradnici  

„ Sve što želim namrijeti u baštinu je vedrina, kristalna kocka vedrine“, stihovi su velikoga Tina Ujevića. Radom s vašim učenicima ovih dana te jučerašnjim javljanjem internetskom vezom vi ste zajedno pridonijeli tome da iz školskoga doba naši učenici baštine vedrinu, ovaj put i na temu baštine.

Nakon vrlo uspjeloga, poučnoga i nadasve zanimljivoga i poticajnoga sudjelovanja u projektu In principio erat verbum, koji smo kolegica Linda Šimunović-Nakić (OŠ Horvati) i ja (OŠ Matije Gupca, Zagreb), te kolegice iz naših škola,  započele protekle školske godine pod nazivom Slovo, riječ, logos, došašće, ove smo godine bile još „smjelije“.  Kontaktirale smo s vama različitim vezama, a , Bože moj, u Hrvatskoj riječ veza ima najrazličitija i najjača značenja, te vas potaknule na suradnju u ovogodišnjem projektu In prinicpio erat verbum, pars duo  (Od došašća do Uskrsa) - Poklade su ludi dan, veselimo se on-line. Poklade, mesopust, karneval, fašnik, krneval….obuhvatili smo s etimološkoga, kulturološkoga, gastronomskoga, enološkoga, povijesnoga, etnološkoga, zavičajnoga i jezičnog aspekta te doznali niz novih i zanimljivih činjenica koje ne smijemo prepustiti zaboravu.

 I ako taj običaj  označava pobjedu nad zimom, nevoljama, oskudicom i svim ostalim nedaćama,  sudjelovanje u ovome projektu svojevrsna je pobjeda nad svim nedaćama koje muče hrvatsko školstvo. Svih 11 škola, među kojima i dvije gimnazije, Katolička gimnazija Požega i Gimnazija Velika Gorica te Dječji vrtić Đurđice iz Rijeke, zaokružilo je cijelu Hrvatsku – od Lastova, Vele Luke, Dubrovnika, Požege, Vinkovaca, Gornje Stubice do  Zagreba , Rijeke  i Nove Vasi kod Poreča, a običaje svojih zemalja, Estonije i Makedonije, predstavilo je i dvoje učenika međunarodnoga programa OŠ Matije Gupca iz Zagreba.

Hvala vam svima na suradnji  te se nadamo da će se nastaviti budućim projektima.

Mirjana Blažičko (OŠ Matije Gupca) i Linda Šimunović-Nakić (OŠ Horvati)

Iz Opće pučke učione u Veloj Luci, u kojoj se uspješno gnjavi učenike već 106 godina, javila se novinarka Mrll-mrllllzečki.

A o luškim pokladnim običajima sve je ispričao posebni gost u emisiji, gospodin Donald Štrumf.

 

Klikni na maškare 2017. i pogledaj slike naših školskih maškara.


[OPŠIRNIJE]Anamarija i Meri- prvo i drugo mjesto na županijskom natjecanju iz talijanskog jezika!
Administrator / datum: 28. 2. 2017. 12:10

Ove godine se naša Anamarija, učenica VIII. razreda odlučila prvi put uključiti u školska natjecanja. Odabrala je natjecanje iz talijanskog jezika. Anamarija i Meri su obje prošle dalje na županijsko natjecanje iz talijanskog jezika pa su u pratnji svoje mentorice Sandre Sirovice krenule za Dubrovnik.

Kako doznajemo iz povjerljivih izvora, cure su se odlično provele. I zaslužile su, jer vijest koja je uslijedila nas je svih ispunila ponosom:

"Anamarija Oreb-prvo mjesto, a Meri Jurković-drugo mjesto na županijskom natjecanju iz talijanskog jezika"

čestitamo curama i njihovoj mentorici Sandri smiley


[OPŠIRNIJE]Međuopćinsko natjecanje u futsalu
Lenko Dragojević / datum: 27. 2. 2017. 08:45

Dana 21. veljače 2017. održano je međuopćinsko prvenstvo u futsalu (mali nogomet) u skupini Korčula-zapad. Domaćin natjecanja bila je OŠ "Vela Luka" a susret se odigrao u sportskoj dvorani na Moćnom lazu. Sudjelovale su ekipe ŠSD Val Vela Luka, ŠSD Blato i ŠSD Lastovo. U prvoj utakmici snage su odmjerile ekipe ŠSD Val i ŠSD Blato s rezultatom 0:5 za goste. Druga utakmica odigrana je između ekipa ŠSD Val i ŠSD Lastovo s rezultatom 11:0. A treća utakmica ujedno i posljednja odigrana je između ŠSD Blato i ŠSD Lastovo s rezultatom 13:0.

Konačni poredak:
1. ŠSD Blato
2. ŠSD Val Vela luka
3. ŠSD Lastovo
Pobjednik ovog susreta ekipa ŠSD Blato ide u sljedeći krug natjecanja gdje će snage odmjeriti sa pobjednikom skupine Korčula-istok i pobjednikom skupine Pelješac.
Za momčad ekipe ŠSD Val Vela Luka nastupali su: Dino Šeparović, Željko Žuvela, Josip Dragojević, Toni Dragojević, Ivan Dragojević, Gordan Andreis, Ante Šeparović, Luka Žuvela, Ante Cetinić, Domeniko Forte
Voditelj momčadi: Ivan Maričić
Zahvaljujemo se pekari Babić na doniranim sendvićima.

[OPŠIRNIJE]Prvaci u stolnom tenisu
Lenko Dragojević / datum: 27. 2. 2017. 08:00
23.02 2017 g. u Zadru je održano poluzavršno natjecanje školskih sportskih društava skupine Jug, nastupili su i naši učenici u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Muška stolno teniska ekipa u sastavu: Antonio Dragojević, Ivan Dragojević, Dino Šeparović i Petar Žuvela osvojili su prvo mjesto te su ostvarili pravo na stupa na državnom prvenstvu koje će se održati od  26 do 28 travnja 2017 godine u Poreču.Ženska ekipa u sastavu: Lea Berković, Linda Žuvela, Lucija Marić i Lucija Martić osvojile u odlično drugo mjesto.

Čestitamo na uspjehu!!!


[OPŠIRNIJE]Edukacijski koncert
Katarina Curać / datum: 14. 2. 2017. 12:57

Protekle godine je Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom započela je projekt „Edukacijski koncerti“ u osnovnim školama. Cilj je učenicima osmih razreda približiti glazbena djela i umjetnost u izvedbi dubrovačkih simfoničara koji kroz sedamstoljetnu tradiciju prenose glazbu. Projekt se nastavlja i ove godine. 1.ožujka 2017. učenici VIII.A i VIII.B razreda putuju u Dubrovnik na koncert. Koncert počinje u 12:30 sati. Orkestrom dirigira Slobodan Begić koji će i predstaviti nekoliko mladih glazbenika iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića koji će izvesti glazbena djela na različitim instrumentima. Dubrovački simfonijski orkestar će izvesti djela filmske i popularne glazbe. Polazak je u 7:15 sati iz male rive.


[OPŠIRNIJE]Županijska natjecanja
Katarina Curać / datum: 14. 2. 2017. 10:15

Na županijskom natjecanju iz informatike održanom  10.veljače 2017. Filip Mirošević (V.B) osovojio je prvo a Tina Mirošević (V.A) osvojila je drugo mjesto. Njihov mentor je učitelj Marijan Ančić. Bravo naši petaši!

 

 

Na županijskoj smotri Lidrano koja  se održala 16. veljače 2017. sudjelovao je naš učenik II.A razreda Ivan Žuvela. Njegova mentorica je učiteljica Mirjana Žuvela.

 

 

Županijsko natjecanje u šahu održalo se u četvrtak, 16.veljače 2017. Osnovnoj školi Stjepana Radića Metković. Sudjelovali su naši učenici Teo Fračić (V.B), Ante Cetinić (VI.B), Anđelo Žuvela (VIII.B) i Dominik Bošnjak (VIII.B). Njihov mentor je učitelj Toni Šale.

 

 

Županijsko natjecanje iz geografije održalo  se u četvrtak, 23.veljače 2017., a našu školu je predstavljala učenica Ariana Kecić (VI.B). Njezina mentorica je učiteljica Mirjana Žanetić.

 

 

Na županijskom natjecanju iz talijanskog jezika, koje će se održalo u petak, 24. veljače 2017. Anamarija Oreb je osvojila 1. mjesto, a Meri Jurković 2. mjesto. Čestitamo učenicama! Njihova mentorica je učiteljica Sandra Sirovica.

 

 

Na županijska razina 59. natjecanja mladih tehničara održanoj  u petak 3. ožujka 2017. sudjelovali su naši učenici Martina Matijašević, Danijel Miletić, Petar Marinović i Luka Ćosović. Njihov mentor je učitelj Zdenko Miletić.

 

Na županijskoj razini Vjeronaučne olimpijade, koja  se održala u četvrtak 2. ožujka 2017. naše učenice  Meri Jurković, Petra Burmas, Nika Mirošević i Jelena Prižmić osvojile su treće mjesto. Njihov mentor je učitelj Ante Novaković. Čestitamo!

 

 

 

Županijsko natjecanje iz kemije održalo  se u četvrtak, 9. ožujka 2017. Na županijskom natjecanju iz kemije našu školu su predstavljale učenice Niki Borovina, Nika Mirošević, Romana Mirošević i Rina Dragojević. Njihova mentorica je učiteljica Gordana Krstulović.

 

 

Na regionalnom natjecanju komornih sastava u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga održanom 2.11.2016. u 1.kategoriji komornih sastava trio u sastavu kojeg su: Luka Farčić (klarinet), Danko Stipković (klarinet) i Antonio Dragojevič (glasovir) osvojio je drugu nagradu. Čestitke učenicima i njihovom mentoru Gabrijelu Tomiću.


[OPŠIRNIJE]Arheološka skupina
Katarina Curać / datum: 1. 2. 2017. 13:10


[OPŠIRNIJE]Započela školska natjecanja
Administrator / datum: 27. 1. 2017. 09:00
Došlo je vrijeme da ponovno zasučemo rukave i pokažemo u čemu smo dobri. Započela su školska natjecanja smiley

 

Školsko natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa održat će se u subotu 11. ožujka 2017.

 

 

 

Školska razina Vjeronaučne olimpijade održala  se u srijedu 8. veljače 2017. u 13:00 sati u učionici br. 6. Na natjecanju su sudjelovali učenici Meri Jurković (VIII.B), Petra Burmas (VIII.B), Nika Mirošević (VIII.A), Jelena Prižmić (VI.B), Deni Cetinić (VI.A) i Roko Đuderija (VI.A).

 

 

 

 

Školsko natjecanje iz Kemije održalo  se u srijedu 8. veljače 2017. u učionici br.9 u 14:00 sati. Na natjecanju su sudjelovale učenice Rina Dragojević (VIII.A), Nikoa Mirošević (VIII.A), Romana Mirošević (VIII.A) i Niki Borovina (VIIII.A).

 

 

 

59. natjecanje mladih tehničara održalo  se u petak 3. veljače s početkom u 9:00 sati. Na natjecanju su sudjelovali: Valentina Dragojević V.B, Martina Matijašević V.B, Nikolina Žuvela V.B, Danijel Miletić VI.B, Petar Marinović VIII.A, Luka Ćosović VIII.B.

 

 

 

Školsko natjecanje iz Fizike održalo  se u ponedjeljak 30. siječnja 2017. u učionici br.10 s početkom u 13:00 sati. Na natjecanju su sudjelovali učenici: Rina Dragojević VIII.A, Meri Jurković VIII.B, Niki Borovina VIII.A, Petra Burmas VIII.B, Luka Ćosović VIII.B i Marin Žuvela VIII.A.

 

 

 

Školsko natjecanje iz Talijanskog jezika održalo se 23. siječnja 2017. u 11:00 sati. Na natjecanju su sudjelovale učenice Meri Jurković VIII.B i Anamarija Oreb VIII.B i obje su pozvane na županijsko natjecanje. Čestitke Meri i Anamariji smiley

 

Na natjecanju iz Informatike, koje se održalo 19. siječnja 2017. u 14:30 sati, sudjelovali su učenici:Filip Mirošević V.B, Hana Gugić V.A, Marina Marinović V.B, Tina Mirošević V.A, Valentina Dragojević V.B, Željana Barčot V.A.

Na županijsko natjecanje iz informatike pozvani su Tina MiroševićFilip Mirošević. Čestitke našim mladim infomatičarima. smiley

 

18. siječnja 2017. s početkom u 13:00 sati održalo se školsko natjecanje iz Geografije. Natjecali su se učenici: Krešimir Marinović V.A, Mira Surjan V.B, Tina Mirošević V.A, Marko Surjan V.A, Ariana Kecić VI.B.

Na županijsko natjecanje iz geografije pozvana je Ariana Kecić, VI.B. Čestititamo smiley

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Vremenik natjecanja i smotri u 2017.
Administrator / datum: 16. 1. 2017. 15:22

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je vremenik i opće upute za provedbu natjecanje i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj u 2017. godini.

Vremenik održavanja školskih, županijskih i državnih razina natjecanja i smotri dostupan je ovdje, a opće upute za provedbu natjecanja i smotre mogu se potražiti ovdje.


[OPŠIRNIJE]Radionica Mladi arheolozi
Administrator / datum: 13. 9. 2016. 12:07

Učenici naše škole imali su priliku sudjelovati u radionici Mladi arheolozi koja je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Cambridgeu (Velika Britanija).
Radionica je održana 10. i 11. rujna 2016. na nekoliko lokacija u mjestu. Učenici su imali predavanja o arheološkom iskopavanju i isto su primijenili u praksi. Na kraju radionice predavanje im je održala prof. Patricia Duff na kojem su razgovarali o pronađenim predmetima koje su pronašli prilikom iskapanja. Mladim arheolozima dodijeljene su diplome za uspješno završenu arheološku radionicu.
Young Archaeologists: https://goo.gl/photos/NnSW31CdHgqXPkcN6
Projekt Mend the Gap:https://goo.gl/photos/8ZJUTMNGKPvMcTN87
Slike Vele Luke: https://goo.gl/photos/KVxMUBDnQZ3J7ACD9
 


[OPŠIRNIJE]Odgovor Konzervatorskog odjela u Dubrovniku
Administrator / datum: 5. 7. 2016. 12:52

Zgrada Osnovne škole Vela Luka zaštićena je Rješenjem Ministarstva kulture  kao kulturno dobro i upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Škola predstavlja najreprezentativniju građevinu u Veloj Luci.  Odlikuju je monumentalnost i visoka zanatska razina gradnje. Sagrađena je 1911. godine u naponu ekonomske snage našeg mjesta i uz velike troškove općinske uprave.  Njezin značaj proizlazi iz činjenice što je riječ o namjenski građenoj zgradi s izuzetno očuvanim izvornim elementima u eksterijeru i interijeru.

Uz kontinutet rada više od 100 godina, škola ne predstavlja samo mjesto učenja niza generacija već prepoznatljivu okosnicu u vizuri Vele Luke.

- Za razliku od općinske uprave koja je početkom 20. stoljeća vizionarski i uz velika odricanja sagradila najljepšu javnu građevinu u našem mjestu, današnja općinska vlast omogućila je zagrađivanje glavnog pročelja i glavnog povijesnog ulaza improviziranim štandovima. Shvaćamo da su štandovi izvor prihoda i za Općinu i za zaposlenike te nismo protiv toga da naše mjesto živi! Općini smo već duži niz godina predlagali da se štandovi samo pomaknu na suprotnu stranu uz palme čime bi se oslobodilo pročelje i ulaz, a zgrada  postala vidljiva!

Naša škola nije samo škola. Ona je i spomenik kulture, živuća povijest pred našim očima koji zaslužuje da se prema njoj odnosi s poštovanjem!

I utoliko zaslužuje da se s prostorom pred njom opreznije i umješnije gospodari, da se povijesnom ulazu u školu omogući funkcija i što više istakne pročelje kao važan kulturni i turistički segment ovog mjesta.


[OPŠIRNIJE]Likovna radionica
Sandra Maroš / datum: 16. 6. 2016. 09:21

Na inicijativu udruge „Likovno stvaralaštvo Vela Luka“, u utorak, 14.06. započela je likovna radionica u kojoj će uz stručno vodstvo kipara Ante Marinovića djeca nižih razreda OŠ svoje likovne talente moći izraziti u tehnici mozaika. Svojim likovnim radovima upotpunit će zajednički sliku mozaika započetih u suradnji s djecom OŠ Hart bei Graz. Time će njihova mala „umjetnička djela“ biti dio jednog velikog mozaika koji će u umjetničkom izričaju povezati naše škole.

 

 

 

 

 

 

Srijeda, 15.06.
Jednakim stvaralačkim zanosom kao i prvog dana, djeca – sudionici likovne radionice nastavili su slaganje kockica mozaika nizom uspješnih radova.

 

 

 

 

 

 

Četvrtak, 16.06.
Danas je završena trodnevna likovna radionica u kojoj su djeca pokazala izuzetno zanimanje za likovno stvaranje u tehnici mozaika. Svoje radove ukomponirat će u veliki zajednički mozaik radova nastalih u suradnji sa osnovnom školom Volksschule Pachern iz Graza.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju