preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login

Posjeti...

Vremenska prognoza

Raspored sati

Preporuka učenicima:

Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 681982
Ovaj mjesec: 3252
Ovaj tjedan: 460
Danas: 39
Vijesti
Dobrodošli prvaši!
Administrator / datum: 4. 9. 2017. 21:27

 

 

 

 

 

 


U ponedjeljak, 4. rujna u 11:00 sati u učionici glazbene kulture održana je priredba povodom polaska učenika u prvi razred.
Školska godina počela je veselo i raspjevano za 30 novih prvašića, 17 djevojčica i 13 dječaka.
Program su pripremile njihove učiteljice Marita Hrboka i Mirela Maričić zajedno sa učenicima petog razreda. Uz ples i pjesmu započeli su svoju prvu školsku godinu. Predstavu su pratili roditelji, bake, djedovi i učitelji škole dajući novim učenicima podršku i želeći im što uspješnije i sretnije školovanje.

Učenike prvog razreda posjetila je i općinska načelnica Katarina Bikić.
Tom prigodom darovala im je slikovnice Hrvatska za djecu kako bi što bolje upoznali svoju domovinu, te im zaželjela puno uspjeha u učenju i radu.

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija!


[OPŠIRNIJE]Obavijest za učenike i mlade arheologe!
Administrator / datum: 31. 8. 2017. 12:02

Obavještavamo sve zainteresirane učenike da će 2. i 3. rujna imati priliku sudjelovati u arheološkim radionicama. Dvodnevni program aktivnosti uključuje; u subotu, 2.09 posjet špilji i pomaganje arheolozima u istraživanju i iskapanju, u nedjelju će mladi arheolozi kopati sami te se nadamo prošlogodišnjem uspjehu.
Ove godine će nam se pridružiti učenik iz škole u Engleskoj s kojim škole Vele Luke planiraju razmjenu. Dođite i razgovarajte s njim!
Također tražimo volontere iz Vele Luke za pomoć. Okupit ćemo se u Centru za kulturu, u subotu u 9 sati kako bismo započeli s aktivnostima.
Pridružite nam se u ovoj uzbudljivoj arheološkoj pustolovini!


[OPŠIRNIJE]Završni koncert učenika OGŠ
Administrator / datum: 27. 6. 2017. 11:59

U ponedjeljak, 26. lipnja održan je završni koncert učenika Osnovne glazbene škole. Pred brojnom publikom u dvorani glazbene škole predstavili su se učenici svih glazbenih odjela, Ansambl violina i Mali dječji zbor koji vodi učitelj Ljubomir Pecotić. Čestitamo našim mladim glazbenicima koji su pokazali svoje glazbeno umijeće i koje su posjetitelji nagradili velikim pljeskom.


[OPŠIRNIJE]Edukativno predavanje o zaštiti vlažnih staništa na mediteranskim otocima
Katarina Curać / datum: 9. 6. 2017. 13:56

Udruga Hyla sa sjedištem u Zagrebu se bavi zaštitom okoliša na području Hrvatske i regije. Prošle godine započeli su s projektom „KARST“ kojemu je glavni cilj zaštiti vlažna staništa na mediteranskim otocima. U sklopu projekta, predstavnici uduge Hyla održali su edukativno predavanje o vlažnim staništima na otoku.


[OPŠIRNIJE]Škola u prirodi
Administrator / datum: 29. 5. 2017. 12:38

Učenici 4.a i 4.b bili su na škole u prirodi. Pridružili su nam se učenici 4 razreda iz Lastova. To je petodnevni izlet. Putovali smo u Gorski zavičaj. Putovanje smo počeli 2.5.2017. Prvi dan smo posjetili NP Krku i  svima nam  se jako svidjela. Zatim smo otišli u Toplice Lešće gdje smo spavali. Sljedeći dan smo posjetili Kuću bajke Ivane Brlić  Mažuranić gdje smo čuli razne priče i imali kreativnu radionicu. Zatim smo posjetili Đulin ponor koji je  jako dubok i velik. U poslijepodnevnim satima smo plivali na bazenu. Sljedeći dan smo posjetili Stari Grad Ozalj i Rastoke na kojima nas je dočekala dobra vila, a ,a poslijepodne smo otišli u šumu gdje smo skupili biljke koje ćemo kući pretvoriti u sirup. Sljedeći ali nažalost zadnji dan smo otišli na rijeku  Mrežnicu i okušali se u raftingu a zatim i u jahanju konja. Navečer smo imali radionice nakon koje je uslijedio  party. A da ne spominjem da smo  svaki dan imali ručak doručak i večeru. I tako je to završilo jer sve što je lijepo mora završit.


[OPŠIRNIJE]Mosaik to be together
Administrator / datum: 18. 5. 2017. 11:09

3.4.i 5. ožujka 15 učenika OŠ Vela Luka koji su sudjelovali u projektu MOSAIK to be together i 10 učenika dramske družine MIKI TRASI posjetili su OŠ PACHERN HART bei GRAZ AUSTRIJA.

U sklopu te međunarodne suradnje upriličena je svečanost postavljanja zajedničkog mozaika koji su izradili učenici iz obje škole.

Na svečanosti izvedena je i scenska iga – Priča o Veloj spili.

Bila su to tri vrlo zanimljiva dana a posebno su učenici bili oduševljeni snijegom, sanjkanjem i posjetom Grazu.

19.05.2017. učenici OŠ Pachern Hart bei Graz i njihovi učitelji došli su u uzvratni posjet našem mjestu i školi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]1. mjesto na Županijskom natjecanju u atletici
Lenko Dragojević / datum: 17. 5. 2017. 09:19

 

 

 

 

 

 

Dana 15. svibnja 2017. godine u Makarskoj na Gradskom sportskom centru održano je Županijsko natjecanje u atletici za učenike 5. i 6. razreda. Za našu školu nastupila je ženska ekipa u sastavu: Petra Dragojević, Lucija Dragojević, Lucija Usmiani, Katarina Padovan, Katarina Jobst, Karla Šeparović, Mirela Dragojević,Ivana Borovina, Tea Šeparović, Petra Tulić i Katarina Žuvela, ekipno su osvojile prvo mjesto i pasirale se na poluzavršnicu Državnog prvenstva koje će se održati 24. svibnja u Splitu.

Vrijedi spomenuti i pojedinačne rezultate:

100m  Petra Dragojević   14,07 sek. - 1. mjesto
200m  Lucija Dragojević   34.28  sek. -  2.mjesto
600m  Lucija Usmiani     1:54.89  min. - 1. mjesto
dalj  Katarina Padovan   4.08 m - 3. mjesto
vis   Katarina Jobst   110cm  -  6. mjesto
vortex  Mirela Dragojević  42,55m - 1. mjesto
medicinka 1kg  Karla Šeparović  11.20m - 1.mjesto
štafeta 4x100m Ivana Borovina, Lucija Dragojević, Katarina Padovan, Petra Dragojević  59.96 sek. - 2.mjesto


[OPŠIRNIJE]Državno prvenstvo u krosu
Lenko Dragojević / datum: 11. 5. 2017. 12:03

Završnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava u krosu održana je 8. i 9. svibnja 2017. u Poreču.
U jakoj konkurenciji od 21 školske ekipe naše učenice ostvarile su zapaženo sedmo mjesto, dok je muška ekipa osvojila jedanaesto.
U sastavu ženske ekipe su: Ruža Mikulandra, Petra Dragojević i Josipa Burmas, a u sastavu muške ekipe: Leo Zlokić, Vito Prižmić, Roko Đuderija i Sandro Kinđerski. Najbolji rezultat za žensku ekipu u trčanju na 1000 metara postigla je Ruža Mikulandra, a za mušku Leo Zlokić.
Častitamo našim učenicima na postignutom rezultatu i želimo im još puno sportskih uspjeha.

 

 

 

 

 

 

Osvrt učenice:

Nakon dugog i napornog puta stigli smo u Poreč, gdje smo se udobno smjestili u hotelu. Svi smo dobili majice za državno natjecanje u kojima smo se slikali prije večere i koje će nam ostati kao uspomena. Nakon slikavanja i večere otišli smo u svoje sobe i odmorili se kako bi bili spremni za natjecanje.
Slijedeći dan otišli smo na stazu za trčanje koja je imala puno uzbrdica i nizbrdica i bili smo malo prestrašeni.
Prvi na redu su bili dečki koji su stazu odradili bez problema a nakon njih i cure. Zatim smo otišli natrag u hotel gdje smo sa nestrpljenjem iščekivali rezultate natjecanja.Tada smo saznali da su naši dečki jedanaesti a cure sedme. Bili smo zadovoljni svojim postignućima nakon čega smo se radosni i veseli vratili kući.

                                                   Ruža Mikulandra, 7.a


[OPŠIRNIJE]Festival znanosti
Administrator / datum: 27. 4. 2017. 11:42

 

 

 

 

 

 

Učenici koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima kao nagradu za svoj rad bili su u srijedu, 26.04.2017. na 15. Festivalu znanosti u Splitu.

U sklopu programa festivala posjetili su istraživački brod Instituta za oceanografiju BIOS II. i ispričali kako im je bilo.

Po dolasku u Split prošetali smo rivom do broda BIOS II koji je bio smješten na zapadnoj obali ispred hotela Marjan.
Ispred broda dočekala nas je gđa. Slavica Matijević, djelatnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Provela nas je kroz brod gdje smo prvo posjetili laboratorij u kojem smo imali priliku vidjeti kemijske pokuse, između ostalog i kako se određuje količina kisika u moru.
Slušali smo kratko predavanje o fosilima i gledali pod mikroskop. Također, slušali smo predavanje o otolitima koji su važni u održavanju ravnoteže kod riba i koriste nam da bi se dobile informacije o klasifikaciji, dobi i veličini riba.
Saznali smo kako radi sonar i u koje se svrhe koristi.

Ispred broda smo imali priliku vidjeti i upoznati različite vrste školjki i riba te gledati pod mikroskop različite vrste planktona.

Bilo je jako zanimljivo, naučili smo puno toga o moru, ribama i školjkama te čemu služe razni uređaji na brodu.
Bios II svake godine na jesen dođe i u našu Luku pa se nadamo da će ga i drugi učenici moći posjetiti, jer je ovo bilo jedno nezaboravno iskustvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Jadranski tsunami
Administrator / datum: 4. 4. 2017. 10:57

U četvrtak, 6. travnja našu školu posjetit će djelatnici Oceanografskog zavoda iz Splita koji će za učenike održati predavanje na temu meteoroloških tsunamija, nama poznatiji kao plimni val.
Velu Luku je 1978. godine zadesila velika plima i mjesto je poplavljeno, što je uzrokovalo velike posljedice i oštetilo brojne kuće, zgrade i rivu u mjestu.
Kako bi mogli pratiti promjene u razini mora i predvidjeti plimu djelatnici Instituta su u školi 2009. godine postavili mikrobarograf – uređaj koji mjeri tlak zraka, a koji je uzročnik ovih promjena.

Što su to meteorološki tsunamiji? Kako nastaju? Gdje se sve na Jadranu javljaju? Ima li ih u drugim morima svijeta? Kako se razlikuju od tsunamija? Je li ih moguće predvidjeti?
Na ova i druga zanimljiva pitanja odgovorit će vam znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvoje Mihanović, Jadranka Šepić i Ivica Vilibić prema slijedećem rasporedu:

• 7.AB i 8.AB razredi – 4. školski sat (10:50) u učionici br. 7
• 5.AB i 6.AB razredi – 6. školski sat (12:30) u učionici br. 7

Ujedno će vam predstaviti i dva znanstveno-primijenjena projekta, MESSE i POZOR koji za cilj imaju istraživanje ove zanimljive pojave, ali i izradu prototipa sustava za upozorenje na opasnost od plimnog vala.

Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split


[OPŠIRNIJE]Sa Pozdrava proljeću
Administrator / datum: 27. 3. 2017. 14:14

    
 


[OPŠIRNIJE]Idemo na "Pozdrav proljeću"
Administrator / datum: 21. 3. 2017. 10:04

I ove godine ćemo obilježiti početak proljeća svima dobro poznatim izletom „Pozdrav proljeću“. Ova lijepa tradicija u sjećanju je mnogih generacija.
Naše bake, djedovi i roditelji  s radošću će se sjetiti svojih školskih dana a naši učenici će zajedno pozdraviti proljeće, prirodu i radost druženja.

Na „Pozdrav proljeću“ idemo u petak, 24.03. s polaskom u 8:30 sati iz školskog dvorišta. I jedna proljetna kako kaže pjesnik:

U travi se žute cvjetovi
I zuje zlaćane pčele,
Za sjenatim onim stablima
Krupni se oblaci bijele.

I nebo se plavi visoko
Kud nečujno laste plove,
Pod brijegom iz crvenih krovova
Podnevno sunce zove.

A dalje iza tih krovova
Zlatno se polje stere
Valovito, mirno i spokojno
I s huma se k humu vere...


[OPŠIRNIJE]Izložba likovne sekcije „Val“
Administrator / datum: 20. 3. 2017. 13:43

U petak, 17.03. u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba polaznika likovne sekcije „Val“, učenika Osnovne škole Vela Luka.
Na izložbi su predstavljeni radovi petnaest učenika od petog do osmog razreda, a to su: Elena Da Poian, Nina Prizmić, Tihana Franulović, Rina Dragojević, Renata Tomasi, Martina Stipković, Marija Manestar, Lucija Marić, Nika Dragojević, Ruža Mikulandra, Anita Borovina Vranješ, Lana Mirošević, Barbara Ančić, Diana Dragojević i Domagoj Markov.
Učenici su pod vodstvom učitelja Damira Telente naslikali radove po uzoru na djela poznatih domaćih i stranih umjetnika te svojim izlošcima oduševili brojne prisutne.
Kroz rad likovne sekcije „Val“ upoznali su se s različitim likovnim tehnikama i umjetničkim pravcima i  s poznatim i manje poznatim djelima brojnih umjetnika te su ih na svoj način interpretirali.
Također, učenici su sudjelovali u procesu postavljanja izložbe u galeriji Centra za kulturu Vela Luka koja ostaje otvorena do 28. 03. 2017.


[OPŠIRNIJE]Radionica Mladi arheolozi
Administrator / datum: 13. 9. 2016. 12:07

Učenici naše škole imali su priliku sudjelovati u radionici Mladi arheolozi koja je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Cambridgeu (Velika Britanija).
Radionica je održana 10. i 11. rujna 2016. na nekoliko lokacija u mjestu. Učenici su imali predavanja o arheološkom iskopavanju i isto su primijenili u praksi. Na kraju radionice predavanje im je održala prof. Patricia Duff na kojem su razgovarali o pronađenim predmetima koje su pronašli prilikom iskapanja. Mladim arheolozima dodijeljene su diplome za uspješno završenu arheološku radionicu.
Young Archaeologists: https://goo.gl/photos/NnSW31CdHgqXPkcN6
Projekt Mend the Gap:https://goo.gl/photos/8ZJUTMNGKPvMcTN87
Slike Vele Luke: https://goo.gl/photos/KVxMUBDnQZ3J7ACD9
 


[OPŠIRNIJE]Likovna radionica
Sandra Maroš / datum: 16. 6. 2016. 09:21

Na inicijativu udruge „Likovno stvaralaštvo Vela Luka“, u utorak, 14.06. započela je likovna radionica u kojoj će uz stručno vodstvo kipara Ante Marinovića djeca nižih razreda OŠ svoje likovne talente moći izraziti u tehnici mozaika. Svojim likovnim radovima upotpunit će zajednički sliku mozaika započetih u suradnji s djecom OŠ Hart bei Graz. Time će njihova mala „umjetnička djela“ biti dio jednog velikog mozaika koji će u umjetničkom izričaju povezati naše škole.

 

 

 

 

 

 

Srijeda, 15.06.
Jednakim stvaralačkim zanosom kao i prvog dana, djeca – sudionici likovne radionice nastavili su slaganje kockica mozaika nizom uspješnih radova.

 

 

 

 

 

 

Četvrtak, 16.06.
Danas je završena trodnevna likovna radionica u kojoj su djeca pokazala izuzetno zanimanje za likovno stvaranje u tehnici mozaika. Svoje radove ukomponirat će u veliki zajednički mozaik radova nastalih u suradnji sa osnovnom školom Volksschule Pachern iz Graza.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju