preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login

Posjeti...

Vremenska prognoza

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 763265
Ovaj mjesec: 2027
Ovaj tjedan: 235
Danas: 42
Vijesti
Glazbeni seminar za djecu i mlade
Damir Vlašić / datum: 9. 12. 2019. 09:31

U petak, 29. studenog 2019. u našoj školi održan je seminar u organizaciji glazbenog centra Papandopuline  iz Zagreba. Seminaru je pristupilo 50 učenika. Učenici su učili osnove pjevačkog disanja i pjevačke tehnike, važnosti pjevačke interpretacije, a svu teoriju odmah su primijenili u praksi  učeći nove pjesme. Seminar je u kratkom vremenu uspio obuhvatiti sve bitne čimbenike koji utječu na kvalitetu pjevanja i čuvanja glasa.


[OPŠIRNIJE]Predavanje o glagoljici
Rebeka Matulić / datum: 25. 11. 2019. 13:53

U četvrtak, 21. studenog 2019. u  Centru za kulturu Vela Luka održano je predavanje o glagoljici kojem su prisustvovali učenici sedmih i osmih razreda. Predavači su bili Mirna Lipovac i Darko Žubrinić, tajnica i predsjednik Društva prijatelja glagoljice koji su na zanimljiv način predstavili hrvatsku glagoljičku baštinu i njen doprinos europskoj i svjetskoj kulturi. Učenici su mogli vidjeti i vrijedne misale pisane glagoljicom i razgledati izložbu o znamenitostima hrvatske glagoljice.


[OPŠIRNIJE]Književni susret s Maricom Žanetić Malenica
Rebeka Matulić / datum: 19. 11. 2019. 11:24

U petak,15. studenog 2019, održan je književni susret s književnicom Maricom Žanetić Malenicom u Centru za kulturu. Događaju su prisustvovali učenici 1. do 4. razreda. Književnica je predstavila svoju knjigu za djecu „Četiri čarobne riječi“ koja je inspirirana njezinom unukom Evom.
Pjesnikinja je pričala o svojim pjesmama i o tome kako su nastale, a osim nje i učenici su pročitali nekoliko njenih pjesama. Učenici su postavili mnogo zanimljivih pitanja,a na kraju im je pjesnikinja poručila da što više čitaju i putuju jer na taj način postaju bogatiji i puni novih iskustava. Hvala književnici Marici na ovom divnom susretu!

Intervju s književnicom pročitajte pod opširnije.


[OPŠIRNIJE]Mobilni planetarij Odiseja
Vigo Bogdanović Isa Bogdanović / datum: 5. 11. 2019. 09:12

U četvrtak 31.10. 2019. učenici Osnovne škole Vela Luka imali su priliku posjetiti digitalni Planetarij Odiseja. Planetarij je bio postavljen u školskoj dvorani Osnovne škole. Studentica iz Zagreba uz pomoć kolega vodila nas je pričama u prostranstva Svemira.
Učenici su naučili kako prepoznati Zvijezdu Sjevernjaču, Malog i Velikog Medvjeda te su saznali mnoge zanimljivosti o Mjesecu, planetima i galaksijama. Mogli su vidjeti kako zvijezda eksplodira, komete, galaksije i na kraju su još pokazali i animaciju o tome kako je prvi čovjek hodao na Mjesecu.
Puno smo toga naučili i zabavili se.


[OPŠIRNIJE]Stajun od lumblije u našoj školi
Rebeka Matulić / datum: 25. 10. 2019. 15:35

U četvrtak, 24.10.u našoj školi zamirisao je nama vrlo poznati kolač-lumblija. Sve je bilo prepuno divnih mirisa, a za to su bili zaslužni članovi učeničke zadruge ''Meja'' i njihova voditeljica, učiteljica Sandra Sirovica te naša draga načelnica Katarina Gugić. Skupili su se naši mali zadrugari, zavrnuli rukave i krenuli na posao. Naši učenici su pripremali lumblije za natjecanje koje se održalo u petak, 25.10.2019. Također su se naše lumblije prodavale. Prodali smo svih 20 lumblija. Svi su učenici bili zadovoljni i sretni što su mogli sudjelovati u pripremi našeg tradicionalnog kolača. Ovim putem se želimo zahvaliti i prof. Tonku Barčotu na održanom predavanju o povijesti lumblije na koji su također učenici bili pozvani. Hvala i zadrugarima za sudjelovanje. Vidimo se sljedeće godine.

Predavanje o svisvetskim običajima i tradiciji pravljenja lumblije

Zašto se Svi sveti slave baš 1.11.? Koliko je stara svisvetska tradicija na zapadnom dijelu otoka? Koji je najvažniji sastojak lumblija? Koji sastojak upadljivo nedostaje u receptima lumblija i što nam to govori? Što su to kolinde? Na ova i druga pitanja pokušao je odgovoriti predavač u sklopu manifestacije „Stajun od lumblije“. Učenici su tako mogli doznati da su Svi sveti sve do sredine 19. st. bili zaštitnici i Vele Luke i da je to bio najveći godišnji blagdan u punom smislu te riječi. U prošlosti kada je meso bilo izuzetak na stolu, a ne pravilo, na Sve svete bi se obavezno peklo meso i kušalo mlado vino. Slušali su i o kolačima koji se taj dan pripremaju, kao što su gibanice na sjeveru Hrvatske ili kruh Svi svetih u talijanskoj Toscani, ali i pogače na istočnoj jadranskoj obali. Mogli su doznati kako je njihova poveznica upravo pšenično brašno, koje je u prošlosti također bio izuzetak na našim stolovima, ali i zašto nema jaja u receptima lumblija.

U ovom predavanju u kojem su učenici aktivno sudjelovali s brojim komentarima i pitanjima, naglašeno je da su lumblije poseban i dragocjen kolač čiju stoljetnu tradiciju moramo i dalje čuvati, te da je riječ o zajedničkoj baštini zapadnog dijela otoka.


[OPŠIRNIJE]Lutkarska predstava
Vigo Bogdanović Isa Bogdanović / datum: 14. 10. 2019. 10:18

U petak, 11. listopada 2019. Osnovnu školu Vela Luka, posjetili su Branko i Diana iz glumačko-lutkarske udruge „Marioneta“ iz Postrane. Predstava je organizirana za učenike od 1. do 4. razreda.Udrugu su osnovali bivši branitelji 2012. godine a cilj joj je isključivo humanitaran jer pomažu siromašnoj djeci i djeci s posebnim potrebama. Ovog su puta prikupljali sredstva za malog Stjepana koji je bolestan. Lutke Gego, Roki i ostali, pljeskali su, svirali i plesali zabavljajući djecu. Čak su se učenici i učiteljice okušali u njihovom kontroliranju i moramo priznati da su se odlično snašli. Na kraju se odigrala igra u kojoj moraš plesati dok muzika svira i prestati plesati odmah čim muzika stane. Svim natjecateljima toliko je dobro išlo da se nisu mogli dogovoriti za pobjednika i zato su nagradu dali svima!
Svi posjetitelji su se odlično zabavili i sretni otišli kući.

 


[OPŠIRNIJE]Sat s književnikom Enesom Kiševićem
Rebeka Matulić / datum: 4. 10. 2019. 10:42

Književnik, dramski umjetnik, član Društva hrvatskih književnika i glumac Enes Kišević posjetio je u ponedjeljak, 30.09. 2019. našu školu i naše učenike. Učenici sedmih i osmih razreda imali su sat hrvatskog jezika kojeg vodio naš poznati gost. Tijekom sata orio se smijeh. Zaista, bio je to veseo i divan školski sat.
Tijekom našeg druženja postavili smo mu nekoliko pitanja na koja nam je on vrlo rado odgovorio. Pročitajte pod opširnije...

Intervju s književnikom


[OPŠIRNIJE]Edukacije o zbrinjavanju otpada
Administrator / datum: 4. 10. 2019. 10:31

U petak, 27. rujna 2019. održane su edukativne radionice za učenike šestih i četvrtih razreda  na temu Informativno-obrazovne aktivnosti izgradnje reciklažnog dvorišta Vela Luka.
Ove radionice organiziraju se u suradnji sa Općinom Vela Luka u sklopu projekta podržanog od Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju