preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login

Posjeti...

Vremenska prognoza

 

Preporuka učenicima:

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 756752
Ovaj mjesec: 1095
Ovaj tjedan: 83
Danas: 6
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju

Donosimo vam intervjue s našim učiteljima koje su naši reporteri intervjuirali povodom Dana škole.

Intervjuirali su učitelja Vojka Tabaina.

Što je Dan školeDan škole je datum koji smo uzeli iz povijesti kada je počela nastava u našem mjestu a to je bilo 10. studenoga 1857.

Od kada se obilježava na taj datum?  Prije se dan škole obilježavao na druge datume, ali kasnije je pronađeno u zapisima da je 10. studenog 1857. bio dan kada su djeca u Veloj Luci prvi put sjela u školske klupe.

Što se radilo na Dan škole? Dan škole obično se obilježavao sportskim aktivnostima, šetnjama, izletima..

Tko je bio prvi ravnatelj? Prvi ravnatelj u novoj zgradi je bio učitelj Mladineo koji je doselio u Velu Luku. Poslije su bili Nikola Žanetić, Jero Mirošević…

Intervjuirali smo našu knjižničarku Nikolinu Borovina.

Zašto se obilježava Dan škole? Dan škole se obilježava da bi se skrenula pozornost na važnost školovanja, a ujedno je to i prilika da se učenici upoznaju s poviješću školstva u našem mjestu.

Po čemu je naša škola posebna? Vjerojatno je svaka škola za sebe posebna. Ja bih mogla reći da je naša škola posebna po prekrasnoj kamenoj zgradi, koja je izgrađena davne 1911.godine. Iako ta zgrada ne bi bila toliko posebna da u njoj nema učitelja i učenika.

Je li bila knjižnica kad je škola nastala? Ne, prvi podaci o školskoj knjižnici postoje negdje početkom 20. st. Prije su to bile manje knjižne zbirke učitelja. dok se s vremenom nije ukazala potreba za školskom knjižnicom.

Tko je bio prvi knjižničar u školi? Prvi knjižničari su bili učitelji. Oni nisu bili školovani knjižničari, nego najčešće učitelji razredne nastave i hrvatskog jezika. Tako sam i ja počela raditi u školi kao učitelj, a onda sam 2004. godine završila studij knjižničarstva i u stvari sam tako prvi knjižničar po struci u našoj školi.

Zašto ste baš odlučili biti knjižničar? U životu vam se nekad dogode stvari koje ne planirate. Nakon završenog studija dugo sam vremena radila kao učitelj i kao knjižničar. U međuvremenu sam završila studij knjižničarstva i sada radim samo u knjižnici. Iako ovaj posao u početku nije bio moj prvi izbor, toliko sam ga zavoljela da ga ne bi mijenjala ni za jedan drugi.

Intervjuirali smo učiteljicu Melitu Kosović.

Što je to Dan škole? To je poseban dan u životu svih nas koji boravimo u školi, dan kada slavimo generacije koje su iz ove škole izašle, one koje trenutno pohađaju školu a i one koje će tek postati dio naše zajednice.

Što nam možete ispričati o povijesti škole? O povijesti škole mogla bih vam puno toga ispričati. Postoji lijepa knjiga Zvonka Maričića "Osnovna škola Vela Luka" koja je izdana 1978. godine iz koje se može mnogo saznati o povijesti škole. Isto tako puno priča o školi i nekim davnim učiteljima i učenicima čula sam od svojih baka, djedova i roditelja, a i sama sam dio ove škole već više od 40 godina (kao učenica i kao učiteljica). Jako mi se sviđa rečenica načelnika pok. Tabaina -Šantića povodom izgradnje ove školske zgrade: ..."Izgradit ćemo veliku i lipu skulu kako što su lipa i naša dica."

Kako je biti učitelj?  Učiteljski posao je odgovoran i za njega je važno cjeloživotno obrazovanje. Ovo je moja deveta generacija prvašića i još uvijek osjećam zadovoljstvo u radu, naročito kad vidim napredak u znanju ili ponašanju mojih đaka.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju