preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login
Ulaz u virtualne učionice

 

 

 

Posjeti...

Vremenska prognoza

Kalendar
« Lipanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 786195
Ovaj mjesec: 682
Ovaj tjedan: 682
Danas: 103
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stajun od lumblije u našoj školi
Autor: Rebeka Matulić, 25. 10. 2019.

U četvrtak, 24.10.u našoj školi zamirisao je nama vrlo poznati kolač-lumblija. Sve je bilo prepuno divnih mirisa, a za to su bili zaslužni članovi učeničke zadruge ''Meja'' i njihova voditeljica, učiteljica Sandra Sirovica te naša draga načelnica Katarina Gugić. Skupili su se naši mali zadrugari, zavrnuli rukave i krenuli na posao. Naši učenici su pripremali lumblije za natjecanje koje se održalo u petak, 25.10.2019. Također su se naše lumblije prodavale. Prodali smo svih 20 lumblija. Svi su učenici bili zadovoljni i sretni što su mogli sudjelovati u pripremi našeg tradicionalnog kolača. Ovim putem se želimo zahvaliti i prof. Tonku Barčotu na održanom predavanju o povijesti lumblije na koji su također učenici bili pozvani. Hvala i zadrugarima za sudjelovanje. Vidimo se sljedeće godine.

Predavanje o svisvetskim običajima i tradiciji pravljenja lumblije

Zašto se Svi sveti slave baš 1.11.? Koliko je stara svisvetska tradicija na zapadnom dijelu otoka? Koji je najvažniji sastojak lumblija? Koji sastojak upadljivo nedostaje u receptima lumblija i što nam to govori? Što su to kolinde? Na ova i druga pitanja pokušao je odgovoriti predavač u sklopu manifestacije „Stajun od lumblije“. Učenici su tako mogli doznati da su Svi sveti sve do sredine 19. st. bili zaštitnici i Vele Luke i da je to bio najveći godišnji blagdan u punom smislu te riječi. U prošlosti kada je meso bilo izuzetak na stolu, a ne pravilo, na Sve svete bi se obavezno peklo meso i kušalo mlado vino. Slušali su i o kolačima koji se taj dan pripremaju, kao što su gibanice na sjeveru Hrvatske ili kruh Svi svetih u talijanskoj Toscani, ali i pogače na istočnoj jadranskoj obali. Mogli su doznati kako je njihova poveznica upravo pšenično brašno, koje je u prošlosti također bio izuzetak na našim stolovima, ali i zašto nema jaja u receptima lumblija.

U ovom predavanju u kojem su učenici aktivno sudjelovali s brojim komentarima i pitanjima, naglašeno je da su lumblije poseban i dragocjen kolač čiju stoljetnu tradiciju moramo i dalje čuvati, te da je riječ o zajedničkoj baštini zapadnog dijela otoka.






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju