2017-10-09 11:25:59

Svjetski dan jabuka

 

  • Dan jabuka obilježava se 20. listopada od 1990. godine
  • jabuka je prozvana kraljicom voća
  • najkompletnije je voće u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što ljudski organizam treba
  • puna je vitamina i minerala
  • može se jesti ujutro, po danu i navečer
  • preporuča se svaki dan pojesti po jednu jabuku

Koristi od jabuke: korisna je za zdrav san, grlobolju, protiv prehlade, opeklina, pretilosti, očuvanje zubi, svjež dah Na koje načine možemo jesti jabuke?
Jabuku možemo jesti svježu, sušiti, jesti u kolačima, kompotu, piti u soku od jabuka, prerađivati u pekmez, džem, žele; jabučni ocat je jako zdrav.

Poznate vrste jabuke: Top red, Zlatni delišes, Gala, Jonagold, Idared, Granny Smith

Jeste li znali? jabuka pripada porodici ruža jabuka se bere uglavnom ručno jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje New York se naziva još i The Big Aplle drvo jabuke može rađati i do 100 godina najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg danas ima preko 8000 sorti jabuka jabuka čisti zube najspominjanije voće u literaturi podcijenjeno, dragocjeno voće Uzrečice o jabukama: Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. Pojedi jabuku prije spavanja i doktor će kruha prositi. Jabuka ne pada daleko od stabla. Rumen kao jabuka. Zdrav kao jabuka. Lijepa jabuka ponekad skriva crva. Crv ne čini jabuku.

Tradicija održavanja Dana jabuka započela je 20.10. 1990. u Londonu u organizaciji Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.


Osnovna škola "Vela Luka"