Lumblija je tradicionalni obredni slatki kruh s otoka Korčule koji se posebno priprema u Veloj Luci i u Blatu uoči blagdana Svih svetih. Smatra se simbolom sjećanja na najmilije. Povijest ovog kolača vezana je uz legendu o ljubavi mlade Korčulanke i francuskog vojnika koji je po struci bio pekar. Priča kaže da se tijekom Napoleonove okupacije Dalmacije jedan od vojnika zaljubio u djevojku iz Blata. No, kako to biva u mnogim pričama i predajama, on je morao otići, ali je svojoj dragoj prije odlaska ispekao kolač i predavši joj ga rekao je „N’oublie pas“ što znači „ne zaboravi me”. Ona, naravno, nije znala izgovoriti ni ponoviti njegove riječi pa je rekla „lumblija“ i tako je ostalo. Izrađuje se od dizanog tijesta uz dodatak varenika (gustog sirupa od mošta), maslinovog ulja, badema, oraha, grožđica i začina (cimet, rum, korica limuna i naranče). Nije to brz i jednostavan proces, ali vrijedi truda. Krajem listopada, uoči Dana svih svetih svaki kantun Vele Luke miriše na lumblije.
Ministarstvo poljoprivrede u lipnju 2021. godine na nacionalnoj razini zaštitilo je naziv „Lumblija“ kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP), dok je dana 22.studenog 2022.godine u Službenom listu Europske unije objavljena je Uredba o upisu naziva „Lumblija“ u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen postupak registracije, a naziv „Lumblija“ zaštićen na području Europske unije.
Svake godine pa i ove, U Veloj Luci obilježava se „Stajun od lumblije“. U sklopu manifestacije, među raznim događanjima bitno je istaknuti da svoje prve lumblije izrađuju i djeca u školama pa tako i stariji učenici naše škole koji su dio „Učeničke zadruge“ sudjeluju u pravljenju lumblija s voditeljicom zadruge, Sandrom Sirovicom. Oni, pak, mlađi su sa svojom učiteljicom Maritom Hrbokom u narodnoj knjižnici „Šime Vučetić“ crtali faze izrada lumblija. Pogledajte kako im je bilo – Fotogalerija




