preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login
Tražilica

Posjeti...

Vremenska prognoza

Raspored sati

Preporuka učenicima:

Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 666045
Ovaj mjesec: 3019
Ovaj tjedan: 546
Danas: 145
Web tim / Novinarska grupa

I ove školske godine 2016/2017. imamo grupu učenika koji se bave novinarstvom i uređivanjem web stranice. Oni prate različita zbivanja u školi i izvan nje i objavljuju ih na webu. Ovdje možete pratiti njihov rad.
U web timu su: Barbara Ančić, Petra Dragojević, Ariana Kecić, Lana Mirošević, Tina Mirošević, Barbara Oreb, Jelena Prižmić i Leonora Valentić
Voditelji: knjižničarka Nikolina Borovina i pedagogica Katarina Curać

vijesti
Međunarodni dan šuma - 21. ožujka
Barbara Ančić / datum: 16. 3. 2017. 17:22

Svjetski dan zaštite šuma obilježava se svake godine 21. ožujka i taj dan predstavlja priliku da se podsjeti na važnost šuma i njihove zaštite. Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine. Gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.

U tom smislu zaštita šuma podrazumijeva primjereno gospodarenje, zaštitu šume od štetočina i požara, zaštitu šumskog tla i stabala te druge preventive mjere. No, unatoč svim čimbenicima od kojih je ugrožena šuma je još uvijek tu, ali joj je potrebna čovjekova zaštita.


[OPŠIRNIJE]Dan Parkinsonove bolesti
Tina Mirošević / datum: 6. 4. 2017. 18:14

Parkinsonova bolest uzrokuje usporenost pokreta, ukočenost mišića i zglobova. Tri glavna simptoma bolesti su drhtanje, ukočenost mišića i usporenost pokreta. Parkinsonova je bolest vjerojatno najpoznatiji neurološki poremećaj kretanja, od kojeg u Europi boluje više od milijun ljudi.Glavne simptome ove bolesti prvi je 1817. godine opisao engleski liječnik James Parkinson. Dan njegova rođenja 11. travnja obilježava se u cijelom svijetu kao Dan Parkinsonove bolesti.

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan zdravlja
Barbara Ančić / datum: 30. 3. 2017. 17:19

Svjetski dan zdravlja slavi se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Svjetski dan zdravlja - 7. travnja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi s odabranim sloganom ("Otpornost na lijekove" u 2011. godini, "Starenje i zdravlje" u 2012. godini, "Visoki krvni tlak" u 2013. godini, "Mala bića-velika prijetnja" u 2014. godini, "Koliko je sigurna vaša hrana?" u 2015. godini).


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan šale
Tina Mirošević / datum: 30. 3. 2017. 17:14

Vjerojatno se bar jednom netko s vama našalio na 1. travanj, kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan šale ili Dan ludosti. Zbijanje prvotravanjskih šala ima dugu tradiciju i seže daleko u povijest, ali njegovo točno porijeklo nije poznato.Postoje razna tumačenja i pretpostavke kada i kako je potaknuto prvotravanjsko zbijanje šala. Jedna od njih je pretpostavka da prvotravanjsko zbijanje šala vuče korijene iz 1564. kad se početkom aprila održavao festival ludosti zvan "Quirinalia". Te je godine francuski kralj Karlo Deveti uveo novi kalendar po kojem je početak nove godine s 1. travnja pomaknut na 1. siječanj. Oni koji nisu slijedili novo pravilo, te su Novu godinu slavili po starom, bili su ismijavani i nazivali su ih travanjskim budalama, što je s vremenom preraslo u tradiciju.Tradicionalno, na 1. travnja, unazad nekoliko desetljeća, pa i stoljeća, pljušte prvotravanjske šale, ali se u nekim zemljama, kao na primjer u Velikoj Britaniji, Australiji i Sjevernoj Africi, šale zbijaju samo do podneva, onaj tko nastavi sa šalama nakon podneva, naziva se "travanjska budala". Dok se u Kanadi, Francuskoj, Irskoj, Japanu, Rusiji, Sjevernoj Koreji, Norveškoj i Americi šale zbijaju cijeli dan.


[OPŠIRNIJE]Dan lastavica - 19. ožujka
Anita Borovina Vranješ / datum: 16. 3. 2017. 17:29

Svake se godine 19. ožujka obilježava Dan lastavica. To je dan kad se slavi njihov povratak s juga koji nagovješćuje početak proljeća. Lastavice su male ptice pjevice s crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok lete, lastavice mogu izgledati posve crne, a najlakše ih je prepoznati po repu i vještom letu.
U proljeće se sele iz Afrike na sjever kako bi se gnijezdile i podizale svoje mlade. U Hrvatskoj se mogu vidjeti od ožujka do rujna.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan prava potrošača
Barbara Ančić / datum: 2. 3. 2017. 17:41

Svjetski dan prava potrošača obilježava se danas u cilju promocije značaja njihove zaštite i kao instrument za podizanje globalne svijesti o potrošačkim pravima.

 Svjetski dan prava potrošača ove godine obilježava pod sloganom - Svaki potrošač ima pravo na bezbjednu hranu, a širom svijeta se sprovode različite kampanje kako bi se omogućila promocija sveobuhvatnih temeljnih potrošačkih prava.

 „Aktivnosti Savjeta fokusirane su na poboljšanje položaja potrošača, odnosno praćenje stanja njihove zaštite na tržištu i predlaganja odgovarajućih mjera u cilju njegovog unapređenja.Svjetski dan prava potrošača prvi put obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan rijeka
Unknown / datum: 2. 3. 2017. 17:31

[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan žena
Tina Mirošević / datum: 2. 3. 2017. 17:27

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmomMajčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan čitanja naglas
Tina Mirošević / datum: 16. 2. 2017. 17:51

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se od 2010. godine, a nastao je na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld. Taj dan trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. Organizacija LitWorld, u slobodnom prijevodu Pričosvijet, utemeljena je 2007., nakon što je Pam Allyn, poznata pedagoginja s područja opismenjavanja posjetila Kiberu, izrazito siromašno područje Nairobija u Keniji. Tamo je upoznala djecu koja su imala želju naučiti čitati i pisati te pričati svoje priče, ali su njihove želje nailazile na mnoštvo takoreći nepremostivih prepreka. Nakon povratka u New York pokrenula je s grupom istomišljenika novi pokret koji je zagovarao pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan materinskog jezika
Tina Mirošević / datum: 16. 2. 2017. 17:41

Materinji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji.

Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće. Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti , Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika.

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan radija
Anita Borovina Vranješ / datum: 2. 2. 2017. 18:05

Svjetski dan radija obilježava se svake godine 13.veljače. Prije pojave Interneta radio je bio najbrži medij, a i dan danas i dalje jača svoj položaj i utjecaj na svakodnevne živote šire zajednice. Cilj obilježavanja Svjetskog dana radija jest podizanje svijesti građana o vrijednosti radija kao medija te poboljšanje međunarodne suradnje ali i osiguravanje jednostavnog i brzog pristupa svim informacijama.  Radio je jedini medij koji je moguće konzumirati uvijek, svugdje i u svakom trenutku. Svi ostali mediji, koliko god oni bili napredni, dostupni i globalni jesu mediji za koje morate odvojiti pozornost i isključiti se iz svih ostalih zbivanja kako bi se usredotočili samo na njih. To je prednost radija!


[OPŠIRNIJE]Noć muzeja
Lana Mirošević / datum: 2. 2. 2017. 17:49

Noć muzeja (također Duga noć muzeja) predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta.

Noć muzeja je akcija započeta 2005. godine kao gradski projekt sa šest zagrebačkih muzeja, a 2006. postaje nacionalni kulturni događaj, iniciran od strane Sekcije kulturnog turizma, Hrvatskog muzejskog društva, a u suradnji sa Zajednicom kulturnog turizma HGK i svim zainteresiranim muzejima. Akcija podrazumijeva novi otvoreniji pristup muzejskoj i turističkoj publici, te uključuje posjet izložbenom dijelu muzeja, popratnu seriju događanja (umjetničkih, modnih, književnih, glazbenih) u muzejima.


[OPŠIRNIJE]Valentinovo
Petra Dragojević / datum: 2. 2. 2017. 17:45

Povijest obilježavanja Valentinova - Dana zaljubljenih
Početak obilježavanja današnjeg Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija a na vlasti je bio car Klaudije II. Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. No u to doba živio je i svećenik Valentin.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku no Valentin je ipak ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.  Tradicije Valentinova su različite po zemljama.
U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu. Postoje razne teorije o Valentinovom, no najpoznatija potječe iz Rima, dok je kršćanstvo bilo u začecima. Tadašnji car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima da se žene jer je smatrao da se neće predano boriti u pohodima.


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg internetra
Tina Mirošević / datum: 2. 2. 2017. 17:17

   Centar za sigurniji Internet (CSI) je hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, osnovan 5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. Osnovan je od strane Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Udruge Suradnici u učenju. Centar djeluje putem internet stranice www.sigurnijiinternet.hr i www.saferinternet.hr Kroz centar se objedinjuju aktivnosti organizacija koje se trenutno u Hrvatskoj bave ovom problematikom iz različitih aspekata - psiholoških, pedagoških, računalnih, informacijskih, zakonodavnih, socioloških i sl. Time se omogućuje: djeci, roditeljima, učiteljima, nastavnicima ali i ostalim korisnicima interneta, da na jednom mjestu mogu pronaći informacije i edukativne materijale koji pokrivaju sve navedene aspekte sigurnosti djece na internetu, te mogućnost prijave eventualne povrede on-line sigurnosti djece. Informativni i edukativni materijali koje Centar izrađuje u suradnji sa svojim partnerima obuhvaćaju sljedeće teme:

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan carine
Ariana Kecić / datum: 19. 1. 2017. 17:51

Međunarodni dan carine obilježavaju carinske službe diljem svijeta povodom održavanja prve sjednice Vijeća za carinsku suradnju, koja je održana na današnji datum daleke 1953. godine. Vijeće za carinsku suradnju je 1994. godine promijenilo ime u Svjetska carinska organizacija kako bi reflektiralo svoju tranziciju u međuvladinu međunarodnu instituciju. Svojim članstvom, Svjetska carinska organizacija danas predstavlja glas 177 nacionalnih carinskih službi koje su odgovorne za procesuiranje preko 98 posto svjetske trgovine.

Carinska služba Republike Hrvatske ima dugu povijesnu tradiciju i njezin se kontinuitet može pratiti dulje od osam stoljeća, o čemu svjedoči jedna od najstarijih izvornih carinskih knjiga u Europi – Dubrovački carinski statut iz 13. stoljeća.
Koristimo ovu priliku zaželjeti svim carinskim službenicima Republike Hrvatske sretan Međunarodni dan carine i podsjetiti na važnu i odgovornu ulogu koju carinske službe diljem svijeta imaju te stoga vjerujemo da ćemo i dalje ostvarivati pozitivne rezultate i uspješno se boriti protiv svih nezakonitih radnji i prijevara.


[OPŠIRNIJE]Europski dan zaštite osobnih podataka
Tina Mirošević / datum: 19. 1. 2017. 17:44

Godine 2007. se po prvi puta obilježio Europski dan zaštite osobnih podataka (izvan Europe se koristi naziv Privacy day) nakon što je u travnju 2006. godine, Vijeće Europe odredilo promoviranje zaštite osobnih podataka svakog 28. siječnja.

Predstavlja datum godišnjice potpisivanja Konvencije Vijeća Europe o zaštiti osoba glede automatizirane obrade osobnih podatka (Konvencija 108).

Glavna svrha navedene Konvencije, koja je već više od 30 godina temelj zaštite osobnih podataka u Europi ali i šire, je jamčenje prava na privatnost svake fizičke osobe glede automatizirane obrade osobnih podataka u svakoj državi potpisnici.

Važno je znati da pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno i značajno kao danas, budući da su naši osobni podaci svugdje, i to na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje. Ipak, usprkos važnosti osobnih podataka, europski građani uglavnom nisu upoznati sa zaštitom osobnih podataka i njihovim pravima. Upravo iz navedenih razloga, obilježavanje ovog dana je sve važnije kako bi se građani upoznali s razlozima i načinima prikupljanja i obrade svojih osobnih podataka, te sa svojim pravima i obvezama.


[OPŠIRNIJE]Svjerski dan vjerskih sloboda
Anita Borovina Vranješ / datum: 19. 1. 2017. 17:44

Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima

“Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.”

Dan vjerskih sloboda obilježava se 15. siječnja i prilika je da se podsjeti na milijune ljudi koji su u povijesti stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja. Sloboda vjere zapravo znači slobodu za i slobodu od vjere, što se može razumjeti kao pravo da se prihvati ili ne prihvati bilo koje vjerske norme ili stavove.

Cilj obilježavanja dana vjerskih sloboda je isticanje prava vjerskih zajednica i vjernika pojedinaca, bez obzira na religiji pripadnost vjeri, na slobodno ispovijedanje svoje vjere, na nesmetano sudjelovanje u vjerskim obredima, kao i na sve druge oblike kojima mogu javno očitovati svoja uvjerenja, a koja su im zajamčena raznim konvencija ma i deklaracijama.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan zagrljaja
Barbara Ančić / datum: 19. 1. 2017. 17:38

Pet do šest zagrljaja na dan učinit će Vam život dužim i ljepšim, tako smatraju psiholozi, a zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio međunarodnim danom zagrljaja.
Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan da bi preživio.

Osam zagrljaja dnevno treba nam da bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali - rekla je Virginia Satir. Svjetski poznati psiholog Jack Canfield u svojoj teoriji o grljenju navodi kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno.
Kažu:
• 4 su zagrljaja potrebna za preživljavanje
• 8 za održavanje
• 12 za napredovanje.

Vrste zagrljaja...


[OPŠIRNIJE]Silvestro
Tina Mirošević Ariana Kecić / datum: 29. 12. 2016. 18:07

Silvestrovo ili Stara godina je posljednji dan u godini, 31. prosinca, i noć uoči Nove godine. Silvestarska noć obilježava se proslavama dočeka Nove godine.
Silvestrovo je dobilo naziv po papi svetom Silvestru I., koji ima spomendan toga dana.
Doček Nove godine u Hrvatskoj održava se u svim gradovima, obično uz vatromet. Obično se slavi zajedno s obitelji ili prijateljima kod kuće ili vani. Brojni restorani, kafići i hoteli organiziraju proslave s hranom i glazbom.
Na glavnim trgovima brojnih gradova postoje organizirani dočeci Nove godine uz nastupe glazbenih skupina.Najveće slavlje u Zagrebu odvija se na Trgu bana Josipa Jelačića. Okupe se ljudi iz svih dijelova grada i uz veliku pozornicu, gdje često znaju pjevati poznati glazbenici, proslave doček Nove godine. Najveći vatrometi su također često na Trgu.
Veliko slavlje se također odvija i u Dubrovniku, gdje se najveći vatromet pali točno u ponoć na Stradunu. Doček Nove godine na otvorenome organizira se i u drugim hrvatskim gradovima; Rijeci, Splitu i Osijeku. U Fužinama se ispraćaj Stare godine proslavlja u podne uz glazbu i kulinarsku ponudu.


[OPŠIRNIJE]Božić
Tina Mirošević / datum: 25. 12. 2016. 20:04

Božić je kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. Hrvatska riječ Božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog – Isus. U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje - u španjolskom (navidad), portugalskom (natal) i francuskom Noël. U njemačkome Weihnachten znači "blagoslovljena, sveta, štovana noć".Utjecajem engleskog jezika proširila se i skraćenica xmas. U starim grčkim inačicama Novog zavjeta, grčko slovo hi (χ) prvo je slovo imena Krisođenje).U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje - u španjolskom (navidad), portugalskom (natal) i francuskom Noël. U njemačkome Weihnachten znači "blagoslovljena, sveta, štovana noć".Utjecajem engleskog jezika proširila se i skraćenica xmas. U starim grčkim inačicama Novog zavjeta, grčko slovo hi (χ) prvo je slovo imena Krist (Χριστός).

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan migranata
Tina Mirošević / datum: 18. 12. 2016. 17:56

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata, dan kada je 1990. usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji. Broj migranata u svijetu stalno raste, a od 232 milijuna osoba koji žive izvan svoje zemlje prema podacima UN-a, veliki broj nema pristupa osnovnim socijalnim pravima. I Hrvatska se nalazi na migrantskoj ruti, pa kroz našu zemlju svakodnevno prolaze tisuće izbjeglica, mahom iz ratom zahvaćenih država, poput Sirije, Iraka i Afganistana, kojima su krajnji cilj zapadne zemlje, najviše Njemačka.
Godina 2013. mogla bi biti rekordna i najskuplja u smislu gubitka ljudskih života, posebno života migranata koji pokušavaju prijeći međunarodne granice na nezakonit način. Procjenjuje se da je oko 7.000 ljudi tijekom 2013. godine nestalo na ovaj način, a najmanje 2.360 ljudi poginulo je slijedeći svoj san o novom i boljem životu i tijekom puta plaćajući bande krijumčara i trgovaca ljudima.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan planina - 11. prosinca
Barbara Ančić / datum: 15. 12. 2016. 17:43

  Međunarodni dan planina pproglasila je opća skupština UN-a  22003. godine, 11. pprosinca, nakon ššto je Međunarodna godina pplanina, koju je UN pproglasio 22002. godine, uukazala na potrebu sstalnog oosvješćivanja golemog zznačenja planina i održivog razvoja nnjihova okoliša za očuvanje kkvalitetnog života stanovništva.
MMeđunarodni dan planina je prilika da se istakne važnost planina za očuvanje kvalitetnog života cjelokupnog čovječanstva. Planine su važne za život! Živjeli mi na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje naši životi ovise o planinama više nego što to možemo i zamisliti. Planine nas opskrbljuju sa čak 70% cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25% biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.
Usprkos tome, zbog konstantnog uništavanja okoliša, čemu su uzroci klimatske promjene, rudarska industrija, oružani sukobi te glad i siromaštvo, ta čudesna mreža planinskog života je pod stalnom prijetnjom.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan sigurnijeg interneta
Barbara Ančić / datum: 24. 11. 2016. 17:49

09.02. je svjetski Dan sigurnijeg interneta. Diljem RH se organiziraju radionice, predavanja i razne aktivnosti kako bi podigli svijest o sigurnosti na internetu te educirali djecu, mlade i roditelje kako biti siguran na internetu.
 Uključi se u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 09.02.2016 godine! Centar za sigurniji internet u suradnji sa Microsoft Hrvatska i VIPnet Hrvatska organizira brojne radionice i aktivnosti diljem lijepe naše. Kako se ti možeš uključiti, pročitaj u nastavku:

Provjeri svoj društvene profile i promijeni lozinke
Zaštiti svoje osobne podatke na društvenim mrežama
Nemoj dijeliti fotografije sa djecom na društvenim mrežama
Razgovaraj sa mlađim korisnicima kako pametno i sigurno koristiti internet

       Podijeli ovu vijest sa prijateljima i pomozi nam doseći što veći broj internet korisnika u RH!

Centar za sigurniji Internet (CSI) je hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, osnovan 5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. Osnovan je od strane Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet,


[OPŠIRNIJE]Vukovar - grad heroj
Ariana Kecić / datum: 18. 11. 2016. 09:10

Vukovar je simbol  Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske.
Svake godine 18. studenog obilježava se dan sjećanja na grad Vukovar,grad heroja koji je podnio velike žrtve za slobodu naše domovine.
Prisjećamo se kolone poginulih Vukovaraca, razrušenog grada,Ovčare i potresnih priča o tom herojskom gradu. Bitka za Vukovar je počela 25. Kolovoza 1991. Tri mjeseca je trajalo neprekidno topničko razaranje i bombardiranje. Hrabri naši branitelji branili su grad punih 86 dana, slabo naoružani protiv nadmoćnog neprijatelja. Potpuno okruženi i bez municije morali su se predati zajedno s civilnim stanovništvom 18. studenog 1991.
Bitka za Vukovar bila je najveća bitka Domovinskog rata, ne samo za grad Vukovar već i za cijelu Hrvatsku.
Danas je važno znati i prenositi istinu o Domovinskom ratu. Tragedija Vukovara i njegovih branitelja nikad ne smije pasti u zaborav.
Paljenjem svijeća iskazujemo poštovanje njegovim žrtvama.


[OPŠIRNIJE]Noć vještica
Barbara Ančić / datum: 2. 11. 2016. 12:17

Noć vještica ili Halloween (Hallowe'en) je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallows' Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih Svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom blagdanu Svih svetih.
To je dan kada se ljudi presvlače u zastrašujuće kostime, dekoriraju kuću, igraju se smiješne igre i jedu čudnu hranu.
Nekada je Halloween bio dan straha kada su ljudi vjerovali u vještice i razne nestvarne stvari. Međutim, danas smo svjesni da takve stvari ne postoje. Dan vještica nam danas služi za međusobno druženje i zabavu.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan audiovizualne baštine
Tina Mirošević / datum: 2. 11. 2016. 12:08

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada. Na taj dan nacionalni filmski arhivi, televizije, radijske postaje, udruge i vlade diljem svijeta organiziraju lokalne programe, rasprave i javna predavanja te posebne filmske projekcije.

Cilj obilježavanja Dana audiovizualne baštine je podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje.


[OPŠIRNIJE]Film Super veliki ja
Barbara Ančić / datum: 2. 11. 2016. 12:00

U četvrtak, 27. listopada učenici od 5. do 8. razreda gledali su dokumentarni film „Super veliki ja“ U filmu je Morgan Spurlock proveo eksperiment u kojem je 30 dana jeo samo u McDonald'su. Zabilježeno je njegovo fizičko i psihičko zdravstveno stanje tokom eksperimenta, te je istraživao korporacijski utjecaj industrije brze hrane, koje potiču nezdravu prehranu radi vlastitog profita.
Spurlock je kroz 30 dana tri puta dnevno jeo u McDonald'su, te je morao uzeti "super veliku" porciju ako bi mu bila ponuđena. U prosjeku je dnevno konzumirao oko 5.000 kalorija, te se kao rezultat toga, do kraja mjeseca udebljao 11.1 kg, što je bilo povećanje od 13 % njegove tjelesne mase, razina kolesterola mu je porasla na 230, te je doživio promjene raspoloženja,
Trebalo mu je ukupno 14 mjeseci da dostigne tjelesnu težinu prije eksperimenta.


[OPŠIRNIJE]Zimsko računanje vremena
Lana Mirošević / datum: 29. 10. 2016. 12:12

U nedjelju, 30. listopada, u 3 ujutro završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem jednog sata unatrag.
Dani će postati kraći, ali imat ćemo sat vremena više sna.
Ljetno računanje vremena je tema koja od samoga početka svog postojanja ne prestaje biti aktualna. Pomicanje vremena dva puta godišnje dan danas nailazi na svoje prednosti i mane.
Zanimljivosti o pročitajte u opširnije


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan školskih knjižnica - 22.10
Tina Mirošević / datum: 27. 10. 2016. 12:24

Međnarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu. Međunarodno udruženje školskih knjižnica (IASL - International Association of School Librarianship) proglasilo je 1999., a potvrdilo 2005. taj dan kojim će školske knjižnice nizom događanja na dogovorenu temu promicati ulogu i značaj školskih knjižnica u vlastitoj sredini.
I ove godine povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM) Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) organizira projekt razmjene straničnika između školskih knjižničara i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji projekt se organizira pod nazivom Nauči odgonetnuti svoj svijet (Learn how to decode this your world).


[OPŠIRNIJE]16. listopada - Svjetski dan hrane
Marija Manestar / datum: 24. 10. 2016. 11:26

16. listopada, obilježava se Svjetski dan hrane. Na taj dan slavi se hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Cilj obilježavanja ovog dana je također pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, te je trošimo i previše, u siromašnim zemljama vlada glad. U svijetu je 854 milijuna ljudi pothranjeno, a 1 milijarda ljudi je gladna! Ovaj se dan obilježava različitim akcijama u kojima se daje hrana onima koji su najugroženiji.


[OPŠIRNIJE]24.10. - Dan Ujedinjenih naroda
Lana Mirošević / datum: 20. 10. 2016. 18:09

Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN, je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost, poboljšati međunarodnu suradnju i prijateljske odnose među narodima. Ti su ciljevi zapisani u osnivačkoj Povelji Organizacije ujedinjenih naroda koja je potpisana 26. lipnja 1945. godine u San Franciscu, a stupila na snagu 24. listopada 1945. nakon prihvaćanja od strane 51 države. Sjedište je u New Yorku.

UN ima 193 države članice (2011.).[1] Gotovo sve međunarodno priznate države su članice. Službeni jezici Ujedinjenih naroda su: engleski,francuski , španjolski, ruski, mandarinski i arapski.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 15.10 - 15.11.
Ariana Kecić / datum: 20. 10. 2016. 18:06

Prođe godina dana i već nam je stigla jesen, a s njome i najomiljenijih mjesec svih čitača – Mjesec hrvatske knjige.
Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro.
Obilježava se od 15.10. do 15.11.

Čitanje pripada u najsloženije procese učenja, a isto tako predstavlja temelj za većinu školskih područja.
Djeca čitanjem bogate rječnik, razvijaju maštu i kreativnost, stječu nova znanja i iskustva te zanimljivo i korisno provode slobodno vrijeme. U najranijoj životnoj dobi uče prihvaćati, dijeliti, pomagati i uvažavati te na taj način bogate svoj emocionalni svijet, usvajaju etičke vrijednosti te razvijaju sposobnost vlastitog mišljenja i logičkog zaključivanja. Kroz različite teme formiraju svoju osobnost, razvijaju karakter te otvaraju mnoge mogućnosti za daljnji razvoj i napredak.


[OPŠIRNIJE]20. listopada - Svjetski dan jabuka
Petra Dragojević / datum: 20. 10. 2016. 17:49

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground,s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam.  Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan turizma - 27. rujna
Barbara Ančić / datum: 22. 9. 2016. 18:05

Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization – WTO) je na svojoj trećoj sjednici održanoj u Španjolskoj 1979. godine odlučila pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma.
Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija,priredbi i događaja.
Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i   njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. 
Generalna skupština Svjetske turističke organizacije je propisala da se svake godine bira nova zemlja domaćin koja će predstavljati partnera WTO-a u obilježavanju 27. rujna.


[OPŠIRNIJE]Dan europske baštine
Petra Dragojević Lana Mirošević / datum: 22. 9. 2016. 17:52

Dani europske baštine u Hrvatskoj ove godine obilježavaju se tijekom rujna i listopada.  Europa u mjesecu rujnu tradicionalno priređuje manifestaciju poznatu pod nazivom Dani europske baštine, kojoj je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa njenih naroda i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta. Dani europske baštine spadaju u važnija događanja iz međuvladinog radnog programa kojega je pripremio Komitet za kulturnu baštinu Vijeća Europe...


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan mira
Ariana Kecić / datum: 22. 9. 2016. 17:33

Širom svijeta se 21. rujna obilježava kao Međunarodni dan mira. Rezolucijom Ujedinjenih Naroda  (UN) iz 2001. godine, taj je datum određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.
Međunarodni dan mira omogućuje svim pojedincima, organizacijama i nacijama da svojim jednostavnim djelima zajednički šire poruku mira.
Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan gluhih
Tina Mirošević / datum: 22. 9. 2016. 17:23

Međunarodni dan gluhih odlukom Svjetske federacije gluhih iz 1958. godine obilježava se zadnje subote u mjesecu rujnu. Cilj obilježavanja je podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, te povećanja solidarnosti i davanja potpore gluhim i nagluhim osobama, kao i promicanjem njihovih prava što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihovog položaja u društvu, ali i kvalitete života svih socijalno osjetljivih skupina. Svjetska federacija gluhih procjenjuje kako je u svijetu oko 70 milijuna gluhih osoba. Upravo stoga, osnovni cilj i prioritet Federacije je osiguravanje prava na znakovni jezik te ostvarenje jednakih mogućnosti u svim područjima života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama.  Jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i nadahnuće osoba s invaliditetom, od djetinjstva slijepa i gluha Helen Keler rekla je: "Ne zaboravite da slijepo dijete ne vidi vaše osmijehe pa neka vam osmijesi budu u glasu,onda će ih lako osjetiti. "


[OPŠIRNIJE]16. rujna - Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja
Administrator / datum: 15. 9. 2016. 17:49

Odlukom Ujedinjenih naroda od 19. prosinca 1994. godine, a s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, 16. rujan je proglašen međunarodnim Danom zaštite ozonskog sloja. Od tada ovaj se dan obilježava na način da se promoviraju nacionalni i globalni napori za zaštitu ozonskog sloja.
Ovo je jedinstvena prilika za sve nas da učinimo nešto za spas ozonskog sloja i smanjimo utjecaj na promjenu klime. Kako bi se postigla dobrobit za ozonski sloj te spriječio negativni utjecaj na klimu, iznimno je važno za zamjenu koristiti nove tehnologije koje su i energetski učinkovitije.

Pogledajte zanimljivu prezentaciju o ozonu!

I kako možemo aktivno djelovati u očuvanju ozonskog omotača...


[OPŠIRNIJE]Učenje ne mora biti mučenje
Administrator / datum: 15. 9. 2015. 13:12

Da vam učenje ne bude mučenje, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako učiti i planirati učenje.
Povećajte sliku lijevo i proučite je...
Pogledajte i prezentaciju Kako uspješno učiti...

Sretno učenje!   


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju