preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vela Luka"

Login
Tražilica

Posjeti...

Vremenska prognoza

Preporuka učenicima:

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 11. 2010.

Ukupno: 731520
Ovaj mjesec: 1465
Ovaj tjedan: 434
Danas: 48
Događanja
Predstava Ana ispod oblaka
Administrator / datum: 17. 9. 2018. 12:07

U ponedjeljak, 17. rujna u 11:30 sati u dvorani Osnovne glazbene škole održana je predstava Ana ispod oblaka u izvedbi Vile Pričalice, Katije Romac za učenike 2.- 4. razreda.
Predstava govori o djevojčici Ani koja se razboljela jer je živjela u sredini gdje je zagađen zrak.
Ona živi u svom svijetu jer je vanjski preokrutan za nju. Vršnjaci je izruguju u razredu, na društvenim mrežama i fizički je zlostavljaju. Ana se zatvara u sebe, u svoj svijet mašte i piše bajku. Bajka odražava njen život. U toj bajci rijeka je zatrovana. Kralj rijeke je bolestan i nikome se ne piše dobro. One koji su napali zli zlobnici su se razboljeli, a sto je još gore postali su mnogi zli. Ana odrasta ... postala je svjetski poznata znanstvenice i što je najljepše postoji trenutak pomirbe Ane i one koja ju je zlostavljala. Ana oprašta djevojci koja joj je činila zlo u djetinjstvu… I na kraju se bajka i priča isprepletu.... Ova priča može pomoći mnogima koji proživljavaju sličnu sudbinu i kao žrtva i kao zlostavljač ...
U današnjem svijetu odrastanja djece, priča o Ani osvještava sudbinu i žrtve i zlostavljača.


[OPŠIRNIJE]Posjet izložbi "Međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci 1968."
Nikolina Borovina / datum: 13. 9. 2018. 10:21

 

 

 

 

 


Od 7. do 14. rujna 2018. učenici od 5. do 8. razreda posjetili su galeriju Centra za kulturu Vela Luka gdje su imali priliku pogledati dokumentarnu izložbu „ Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“
Voditeljica galerije Rada Dragojević Ćosović ispričala im je što se sve događalo u Veloj Luci prilikom međunarodnih susreta likovnih umjetnika 1968. 1970. i 1972. godine. Istaknula je važnost tih susreta i događanja na kojima su sudjelovali brojni svjetski priznati umjetnici, arhitekti, kompozitori, redatelji i likovni kritičari.
Na prvom susretu 1968. realizirano je 70-ak mozaik ploča od kojih je jedan dio ugrađen u spomen pano s centralnim motivom golubice u središtu našeg mjesta. Otok Proizd bio je mjesto na kojem je nastao dio velolučkih mozaika i mjesto kreativnog druženja od 9- do 31. kolovoza 1968.
Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci trajno je obilježio kulturni i umjetnički život Luke, a mozaici su postali vrijedan dio naše kulturne baštine.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan pismenosti
Administrator / datum: 7. 9. 2018. 09:34

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine, kako bi promovirao važnost pismenosti.

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje i predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca i napredak društva u kojemu živimo. Pismenost je apsolutno nužan preduvjet društvenoga i osobnoga razvoja te se potencijal pismenosti za preoblikovanje života ljudi ne može precijeniti. Za pojedince, obitelji i društva ona je instrument osnaživanja koji pozitivno utječe na zdravlje, prihode i odnose sa svijetom.

Razne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama diljem svijeta.

UNESCO


[OPŠIRNIJE]Likovna radionica u Narodnoj knjižnici
Nikolina Borovina / datum: 9. 4. 2018. 13:10

U sklopu manifestacije Noć knjige 2018. tijekom proljetnih praznika održane su likovne radionice na temu budućnosti knjige. Učenici su zamislili i stavili na papir knjige koje su prikazivale kako bi one trebale izgledati u budućnosti. Uz ugodno druženje u Narodnoj knjižnici Šime Vučetić nastale su šarene i vesele hologramske knjige.


[OPŠIRNIJE]Likovni natječaj „Ubaci knjigu u vremenski stroj“
Administrator / datum: 27. 3. 2018. 10:53

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i manifestacije Noć knjige 2018. tijekom proljetnih praznika organizirana je likovna radionica na temu budućnosti knjige. Najbolji radovi biti će nagrađeni a velik dio njih biti će izložen na digitalnoj izložbi 30. travnja 2018.

Zanima nas kako vidite budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati. Ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, kakva će iz njega izići u nekom budućem tisućljeću? Hoćemo li imati sposobnosti da je pročitamo jednim dodirom? Ili ćemo zauvijek uživati u listanju njezinih stranica?

Detaljnije o natječaju...


[OPŠIRNIJE]Izložba fotografija Ribarstvo u Veloj Luci
Nikolina Borovina / datum: 16. 3. 2018. 12:17

U sklopu manifestacije „Proljeće s Vučetićem“ učenici naše škole sudjelovali svojim foto uradcima na izložbi „Ribarstvo u Veloj Luci“ otvorenoj 15.ožujka u Centru za kulturu Vela Luka.
Izložene fotografije svjedočanstvo su različitih fotografskih osobnosti koje iz raznih perspektiva govore o temi ribarstva koja je toliko važna za naše mjesto. Također, ova izložba svjedoči koliko je književni opus velolučkog književnike Šime Vučetića poticajan i može biti inspiracija mladima za izražavanje kroz suvremene i tradicionalne medije.
Uz ostale sudionike foto-natječaja, iz naše škole sudjelovali su učenici osmih razreda: Marie Barčot, Anita Borovina Vranješ, Josipa Burmas, Marina Burmas, Matija Hazdovac, Marija Manestar, Andrea Padovan, Danko Stipković i Marija Žuvela.


[OPŠIRNIJE]Noć muzeja 2018.
Nikolina Borovina / datum: 30. 1. 2018. 15:25

U petak, 26. siječnja 2018. povodom obilježavanja Noći muzeja, učenici naše škole posjetili su Centar za kulturu Vela Luka.

U skladu s ovogodišnjom temom Muzeji i sport, imali su priliku vidjeti izložbu autora Željka Budimira Keka “Sestre Jurković-veslima do zvijezda” na kojoj su prezentirane fotografije s veslačkih treninga u Veloj Luci ovih vrhunskih korčulanskih mladih sportašica, evropskih i svjetskih prvakinja u veslanju.


[OPŠIRNIJE]Listopad – Međunarodni mjesec školskih knjižnica
Nikolina Borovina / datum: 20. 10. 2017. 11:52

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obiljžava se svake godine u listopadu i daje priliku knjižničarima diljem svijeta kako bi promovirali njenu važnost.
Tema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura i temelji se na temi godišnje konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara: Učenje bez granica. U skladu s time, ove se godine Međunarodni mjesec školskih knjižnica usredotočuje na povezivanje zajednica i kultura cijelog svijeta koje dijele ljubav prema školskim knjižnicama demonstrirajući zanimljive aktivnosti svojih knjižnica.
Tim povodom učenici prvih razreda imali su nastavni sat na temu Upoznajmo školsku knjižnicu i izrađivali su straničnike. Uz malo mašte i bojica nastali su veseli straničnici koji će im služiti u budućem čitanju.


[OPŠIRNIJE]Književni susret s Majom Brajko-Livaković
Administrator / datum: 14. 11. 2016. 13:39

 

 

 

 

 

 


U ponedjeljak, 14. studenog 2016. učenici petih i osmih razreda bili su na književnom susretu. U Cenrtu za kulturu predstavila im se spisateljica Maja Brajko-Livaković koja je predstavila svoja djela i razgovarala s učenicima o važnosti čitanja i ljubavi prema knjigama. Maja Brajko-Livaković najviše piše romane za djecu od kojih su poznatiji: Kad pobijedi ljubav, Finka Fi, Stakleni dvorac, Nije Fer, Nemoj nikome reći i najnoviji Milijunaši. U njima često govori o problemima odrastanja mladih, ali i ozbiljnim temama ovisnosti i trgovine ljudima.
Na kraju susreta književnica je odgovarala na pitanja znatiželjnih učenika.
Učenice novinarske skupine pripremile su pitanja za intervju s književnicom na koja je ona rado odgovorila. Književni susret je bio jako zanimljiv i poučan i bilo nam je jako drago što smo imali priliku upoznati spisateljicu Maju Brajko-Livaković.
Poznate romane možete posuditi u knjižnici ili kupiti po promotivnim cijenama u narodnoj knjižnici u Centru za kulturu.

 

 

 

 

 

 

Intervju s književnicom...


[OPŠIRNIJE]Međunarodni mjesec školskih knjižnica
Administrator / datum: 9. 10. 2015. 13:13

Listopad je mjesec školskih knjižnica u kojem se obilježava i Međunarodni dan školskih knjižnica.
Ove godine to je četvrtak, 22. listopada.
Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) i ove je godine pripremila temu obilježavanja, prigodne plakate i straničnike.
Ovogodišnja tema je "Školske knjižnice su zakon: živimo ih, učimo i volimo!" Velik broj škola diljem svijeta uključen je u projekt obilježavanja mjeseca školskih knjižnica. Na zadanu temu izrađuju se plakati i straničnici koji se međusobno razmjenjuju.Mjesec hrvatske knjige 2015. obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. Tema manifestacije je svjetlost i tehnologija, a vezana je uz odluku  Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu. Povodom Mjeseca hrvatske knjige održavaju se brojne aktivnosti u knjižnicama diljem Hrvatske, pa tako i u našoj narodnoj knjižnici Šime Vučetić. Detalje možete potražiti u  programskoj knjižici Mjeseca hrvatske knjige 2015.


[OPŠIRNIJE]Književni susret
Administrator / datum: 19. 5. 2015. 09:30

Na književnom susretu s učenicima 4. razreda u Narodnoj knjižnici Šime Vučetić, u gostima je bila spisateljica Nada Mihaljević. Predstavila je svoje romane Gospodar šećera, Junaci prašnjavog tornja, Zmajev zagrljaj, a najviše riječi bilo je o romanu “Anđeo plišanih igračaka” za koji je dobila književnu nagradu Grigor Vitez za najbolji tekst u 2013. godini...
 


[OPŠIRNIJE]Noć knjige 2015.
Administrator / datum: 23. 4. 2015. 11:46

Povodom Svjetskog dana knjige i Dana hrvatske knjige održava se manifestacija poznata kao Noć knjige s ciljem promicanja knjige i kulture čitanja. U knjižnicama diljem Hrvatske održavaju se različiti programi od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Narodna knjižnica Šime Vučetić ovim povodom organizirala je predstavu – monolog prema knjizi Divlji konj u izvedbi glumca Rajka Bundala u galeriji Centra za kulturu. Knjiga Božidara Prosenjaka Divlji konj je lektira za sedmi razred i učenici šestih i sedmih razreda gledali su predstavu u pratnji svojih učitelja.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 2014.
Administrator / datum: 16. 10. 2014. 11:24

 

MJESEC hrvatske knjige tradicionalno se održava diljem Hrvatske.

Posvećen je afirmaciji knjige u kulturnom uzdizanju našeg društva, i ove je godine tematski posvećen ljubavi, a trajat će od 15. listopada do 15. studenoga 2014.
 

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni mjesec školskih knjižnica - listopad 2014.
Administrator / datum: 10. 10. 2014. 12:30

Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se u svijetu od 1999. godine kada ga je proglasila predsjednica Međunarodne organizacije školskih knjižničara (ISLA) Blanche Woolls. Obilježava se 4. ponedjeljak u listopadu s određenom temom vezanom uz rad školskih knjižnica.
U Hrvatskoj ga obilježavamo od 2002. godine. Međunarodni dan školskih knjižnica promijenjen je od 2008. godine u Međunarodni mjesec školskih knjižnica i obilježava se tijekom cijelog mjeseca listopada.
Školska knjižničarka i grupa mladih knjižničara sa učiteljicom Naltom Padovan obilježili su ovaj mjesec izradom prigodnog plakata te izradom straničnika na kojima su istaknuti motivi ovogodišnje teme: Tvoja knjižnica: Centrala za mape uma.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Nikolina Borovina / datum: 5. 11. 2012. 15:14

Povodom mjeseca hrvatske knjige, u ponedjeljak 5. studenog 2012. u 11.30 sati u Narodnoj knjižnici "Šime Vučetić" održano je predavanje Dinke Juričić, dugogodišnje urednice Školske knjige za učenike šestih razreda. Tema je bila "Mediji i mladi". Kroz zanimljivu prezentaciju učenici su upoznati sa dobrim i lošim stranama različitih medija i njihovim utjecajem na razvoj osobnosti kod mladih.


[OPŠIRNIJE]Moja prva knjiga
Administrator / datum: 2. 11. 2011. 12:41

Moja prva knjiga - državni natječaj za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče.
Moja prva knjiga je kreativno - stvaralački projekt koji potiče djecu i daje im mogućnost da izraze maštovitost i talente te razviju svoje umjetničke potencijale.

Stvarajući, djeca postaju samomotivirana u radu i pri tome nastoje dati sve od sebe. Ujedno vježbaju kritičko mišljenje, razvijaju karakter i šire svoje svjetonazore.

Natječaj Moja prva knjiga promiče ljubav prema prirodi i prava djeteta, no otvoren je i za sve druge jedinstvene i kreativne dječje radove ispunjene ljubavlju i porukom.
 


[OPŠIRNIJE]Susret s književnicom Željkom Horvat - Vukelja
Administrator / datum: 20. 9. 2011. 09:47

Našu školu posjetila je književnica i glavna urednica poznatog dječjeg časopisa "Modra lasta", Željka Horvat - Vukelja.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju